Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Riscul de abandon școlar crește din cauza procesului deficitar de predare online din România
Abandonul școlar crește în România din cauza neajunsurilor pe care le întâmpină elevii care învață online, a declarat ministrul Educaţiei, joi. Sorin Cîmpeanu a subliniat faptul că trebuie luate măsuri urgente pentru a combate fenomenul.
"Riscul de a creşte abandonul şcolar în urma procesului deficitar de predare online este mare şi se adaugă unei rate de abandon şcolar deja foarte mari. Trebuie să ne concentrăm cât mai eficient asupra acestui aspect şi concentrarea se poate face doar încercând să se recupereze prin acţiuni remediale pierderile care sunt structurale", a spus ministrul, la Forumul Bunei Guvernări Locale în Educaţie, organizat de Societatea Academică din România, citează stiripesurse.ro.
Deși profesorii și-au dat toată silința, nu au fost pregătiţi pentru noua metodă de predare, a mai spus ministrul.
"Foarte mulţi colegi profesori din România au avut bune intenţii, însă nu au fost pregătiţi pentru predarea online. Riscurile de creştere a abandonului şcolar în urma pierderilor structurale - diferenţa între online şi clasic şi a celor conjuncturale - acces internet, acces echipamente este foarte mare", a arătat ministrul Educaţiei.
Școlile se vor redeschide din 8 februarie
Săptămâna aceasta, președintele Klaus Iohannis a prezentat cele trei scenarii în care ar putea funcționa școlile din 8 februarie, când începe cel de-al doilea semestru.
„În semestrul 2, în localitățile care se încadrează în secnariul verde, cu puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic. În localitățile din scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, merg în continuare la grădiniță și la școală copiii din ciclul primar (clasele I-IV) și copiii din clasele terminale (clasele VIII și XII). În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la grădiniță și la școală copiii de ciclul primar, dar ceilalți nu mai merg la școală. Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid și se merge în online”, a explicat șeful statului.
O decizie definitivă în acest sens va fi luată, însă pe 2 februarie, în funcție de eveoluția epidemiei de coronavirus de până atunci.Diana Şoşoacă s-a dat în spectacol, în plenul Parlamentului: l-a chemat pe Marcel Ciolacu la protestul din 7 martie şi a desfiinţat bugetul
Sorin Cîmpeanu a explicat că până pe 8 vor fi pregătite unitățile de învățământ, iar cadrele didactice ar urma să primească aproximativ 100 de lei pentru fiecare oră remedială.
„Nu o vom face fără măsurile de precauție, iar printre măsurile de precauți vor fi următoarele: vaccinarea personalului din învățământ, a învățătorilor, a profesorilor, tot personalul din învățământ este în etapa a II-a de vaccinare, care a început astăzi.
A doua măsură pe care o luăm este testarea. Testarea tuturor persoanelor simptomatice și a tuturor persoanelor care sunt definite drept contacți ai persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19. Dacă cineva apare într-o ancheta epidemilologică și intră în cotnact cu altcineva din școală va fi imediat testat. Va fi testat cu teste antigen fie că este copil, fie că este adult. Dacă oricine are simptome va fi testat, dacă un copil dintr-o clasă va fi testat pozitiv, atunci toți copiii din clasă vor fi testați.
Se lucrează în MS la un ghid de bune practici pentru școli”, a declarat, la rândul său, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.