Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sorin Roșca Stănescu, condamnat definitiv la doi ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol

Sorin Roșca Stănescu, condamnat definitiv la doi ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol

Un articol de: - 07 Oct 2014, 14:50
Sorin Roșca Stănescu, condamnat definitiv la doi ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol Foto: B1 TV Eveniment
UPDATE 17:00: Mandatul de arestare a senatorului liberal Sorin Roșca Stănescu a fost emis, urmând să fie pus în executare de polițiști.

Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv, marți, pe senatorul liberal Sorin Roșca Stănescu, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol, informează B1 TV.

În același dosar a fost condamnat și fostul ministru Sorin Pantiș la doi ani și opt luni de închisoare cu executare, acesta fiind deja închis în dosarul ICA.

Condamnări cu executare au primit și Bucșă Alexandru - patru ani plus un spor de doi ani, Petrică Grama - doi ani și patru luni, Florin Iulian Aldea - cinci ani și Claudiu Simulescu - trei ani plus un spor de un an. Restul acuzaților au primit pedepse la închisoare cu suspendare, cu excepția Elenei Albu, singura care a fost achitată.

Instanța a decis de altfel ca doi dintre condamnați, Alexandru Bucșa și Petrică Grama, să plătească aproximativ 58 de milioane de dolari Ministerului Finanțelor.

12 persoane au fost acuzate de mai multe infracţiuni, printre care manipularea pieţei de capital, complicitate la delapidare şi la spălare de bani în acest dosar. 

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au încheiat în 9 septembrie dezbaterile în dosarul Rompetrol, în care sunt judecaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, senatorul Sorin Roşca Stănescu, fostul ministru Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu, Gabriela Victoria Anghelache şi Irina Mihaela Popovici.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Dinu Patriciu, acesta decedând la sfârșitul lunii august.

La 8 septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârșirea a șapte infracțiuni: delapidare, spălare de bani, asociere la săvârșirea de infracțiuni, manipularea pieței prin tranzacții sau ordine de tranzacționare, dezvăluire de informații privilegiate, spălare de bani și inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat.

Procurorii susțin că, în calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu și-a însușit, în mod repetat, în perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, suma de 85 de milioane dolari din Acordul EPSA și cuvenită bugetului de stat și pe care a traficat-o în interesul Rompetrol International Ltd și The Rompetrol Group BVB Olanda.

În rechizitoriul Parchetului, se arată că Dinu Patriciu a transferat în mod succesiv fondurile SC Rompetrol SA, în suma de 85 de milioane dolari, pe care le administra în baza Acordului EPSA, prin încheierea de contracte de cesiune de creanțe, împrumut și novație între firmele din cadrului grupului Rompetrol, cu intenția de a ascunde și disimula originea ilicită a acestora.

Citeşte mai multe despre:   sorin rosca stanescu,   Dinu Patriciu