Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sorina Matei, dezvăluiri despre implicarea în România a Cambridge Analytica: Două companii care luaseră ca ţintă lupta anticorupţie au modificat unele declaraţii din contractul iniţial

Sorina Matei, dezvăluiri despre implicarea în România a Cambridge Analytica: Două companii care luaseră ca ţintă lupta anticorupţie au modificat unele declaraţii din contractul iniţial

Un articol de: - 21 Mar 2018, 18:59
Sorina Matei, dezvăluiri despre implicarea în România a Cambridge Analytica: Două companii care luaseră ca ţintă lupta anticorupţie au modificat unele declaraţii din contractul iniţial Foto: news8000.com Eveniment

Jurnalista Sorina Matei face dezvăluiri, într-o anchetă publicată pe site-ul personal, despre compania SCL (Strategic Communications Laboratories) şi subsidiarele sale Cambridge Analytica, în contextul scandalului privind utilizarea datelor a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook de către firma de consultanță.

Aceasta vorbește despre culisele luptei anticorupţie pe care ar fi dus-o mai multe companii, în România.

”Departamentul de Justiţie al SUA/ Divizia de Securitate Naţională/Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini- FARA a primit acum câteva săptămâni, la debutul scandalului internaţional privind practicile ilegale ale companiei SCL (Strategic Communications Laboratories) şi subsidiarelor sale Cambridge Analytica, un “amendament” la contractul încheiat între SCL şi firma de consultanţă americană Andreae& Associates ce luase ca ţintă lupta anticorupţie de la Bucureşti.

Deşi nu este foarte uzual ca la acest tip de contracte să existe “amendamente”/clarificări, cele două companii au simţit nevoia să modifice declaraţiile suplimentare ale contractului iniţial ce viza România şi să înregistreze la Divizia de Securitate Naţională/ Unitatea FARA, pe 13 februarie 2018, o “corectură/amendament” la contractul încheiat pe 17 martie 2017, aşa cum se vede în documentul de mai jos.

Astfel, firma de consultanţă strategică americană condusă de Charles Andreae, subcontractant al companiei de “psy ops” şi data mining londoneze, SCL, informează Departamentul de Justiţie al SUA că iniţialul contract ce luase ca ţintă lupta anticorupţie din România viza de fapt altceva. Mai precis, potrivit documentului depus, Andreae &Associates susţine că prin contract “a cercetat politica externă americană în legătură cu eforturile anticorupţiei din România şi a sfătuit SCL Social despre modalităţile prin care pot să-şi promoveze obiectivul lor privind mecanisme mai puternice de combatere a corupţiei. De asemenea, Andreae&Associates a intrat în contact cu un anumit staff (...) pentru a încerca să aranjeze întâlniri între SCL Social şi administraţia SUA iar administraţia Statelor Unite ale Americii să ofere cele mai bune practici din SUA în activităţi anticorupţie către SCL Social”, scrie Sorina Matei pe site-ul personal. 

”Vreau să fac câteva precizări. Am această intervenție pentru că este o anchetă la care lucrez de aproape un an de zile. Vedem că e un scandal internațional pe această temă și vorbim despre folosirea rețelelor de socializare și influențarea oamenilor prin aceste rețele. Doar în România sunt peste 10 milioane de conturi active ale Facebook. Noi folosim ca ziariști aceste rețele și oamenii obișnuiți folosesc aceste rețele. E vorba de un contract care a fost semnat în martie anul trecut, pe tema luptei anticorupție din România. În general, această firmă face contracte pe teme care divizează societățile și, așa cum vedem de câțiva ani în România, lupta anticorupție este o temă care divizează societatea românească. Contractul a fost comandat din România acestei firme care are sediul la Londra, iar firma din Londra a subcontractat acest contract unei firme de lobby. Contractul inițial spunea că cei care au comandat acest contract sunt îngrijorați de eforturile pe care Administrația americană le face și care afectează lupta anticorupție și se vorbea de fortificare unor alianțe cu grupuri de interese care au aceleași scopuri ca și SCL.

La trei zile după ce s-a terminat acest contract, au fost făcute și întâlnirile. Au fost cinci întâlniri și o plată de 50.000 de euro. Tema, bineînțeles, a fost lupta anticorupției din România.

Suma nu este pentru promovarea luptei anticorupție. Era pentru discuțiile în legătură cu modul în care SUA ar putea și afectează prin influență lupta anticorupție din București”, a explicat ulterior jurnalista la Antena 3. 

Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Citeşte mai multe despre:   Sorina Matei,   Cambridge