Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sorina Matei, dezvăluiri despre implicarea în România a Cambridge Analytica: Două companii care luaseră ca ţintă lupta anticorupţie au modificat unele declaraţii din contractul iniţial

Sorina Matei, dezvăluiri despre implicarea în România a Cambridge Analytica: Două companii care luaseră ca ţintă lupta anticorupţie au modificat unele declaraţii din contractul iniţial

Un articol de: - 21 Mar 2018, 18:59
Foto: news8000.com Eveniment

Jurnalista Sorina Matei face dezvăluiri, într-o anchetă publicată pe site-ul personal, despre compania SCL (Strategic Communications Laboratories) şi subsidiarele sale Cambridge Analytica, în contextul scandalului privind utilizarea datelor a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook de către firma de consultanță.

Aceasta vorbește despre culisele luptei anticorupţie pe care ar fi dus-o mai multe companii, în România.

Deşi nu este foarte uzual ca la acest tip de contracte să existe “amendamente”/clarificări, cele două companii au simţit nevoia să modifice declaraţiile suplimentare ale contractului iniţial ce viza România şi să înregistreze la Divizia de Securitate Naţională/ Unitatea FARA, pe 13 februarie 2018, o “corectură/amendament” la contractul încheiat pe 17 martie 2017, aşa cum se vede în documentul de mai jos.

”Vreau să fac câteva precizări. Am această intervenție pentru că este o anchetă la care lucrez de aproape un an de zile. Vedem că e un scandal internațional pe această temă și vorbim despre folosirea rețelelor de socializare și influențarea oamenilor prin aceste rețele. Doar în România sunt peste 10 milioane de conturi active ale Facebook. Noi folosim ca ziariști aceste rețele și oamenii obișnuiți folosesc aceste rețele. E vorba de un contract care a fost semnat în martie anul trecut, pe tema luptei anticorupție din România. În general, această firmă face contracte pe teme care divizează societățile și, așa cum vedem de câțiva ani în România, lupta anticorupție este o temă care divizează societatea românească. Contractul a fost comandat din România acestei firme care are sediul la Londra, iar firma din Londra a subcontractat acest contract unei firme de lobby. Contractul inițial spunea că cei care au comandat acest contract sunt îngrijorați de eforturile pe care Administrația americană le face și care afectează lupta anticorupție și se vorbea de fortificare unor alianțe cu grupuri de interese care au aceleași scopuri ca și SCL.

La trei zile după ce s-a terminat acest contract, au fost făcute și întâlnirile. Au fost cinci întâlniri și o plată de 50.000 de euro. Tema, bineînțeles, a fost lupta anticorupției din România.

Suma nu este pentru promovarea luptei anticorupție. Era pentru discuțiile în legătură cu modul în care SUA ar putea și afectează prin influență lupta anticorupție din București”, a explicat ulterior jurnalista la Antena 3. 

Citeşte mai multe despre:   Sorina Matei,   Cambridge Analytica
 
 
 
Loading...