Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Supravieţuitorii din Colectiv se vor întâlni în această săptămână cu Sorina Pintea. Decizie de ULTIMĂ ORĂ a Ministerului Sănătăţii cu privire la marii arşi

Supravieţuitorii din Colectiv se vor întâlni în această săptămână cu Sorina Pintea. Decizie de ULTIMĂ ORĂ a Ministerului Sănătăţii cu privire la marii arşi

Un articol de: - 06 Noi 2018, 19:49
Supravieţuitorii din Colectiv se vor întâlni în această săptămână cu Sorina Pintea. Decizie de ULTIMĂ ORĂ a Ministerului Sănătăţii cu privire la marii arşi Eveniment

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, se va întâlni în această săptămână cu supravieţuitorii din incendiul de la clubul Colectiv pentru a discuta propunerile lor referitoare la capacitatea de îngrijire și tratament a marilor arși, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

Supravieţuitorii din Colectiv i-au trimis, marţi, ministrului o scrisoare deschisă prin care i-au cerut înfiinţarea unui mecanism naţional de intervenţie de urgenţă în cazul unor accidente cu victime mari arşi. 

Mai mult, Sorina Pintea a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari de arşi din Europa, pentru a evita în viitor problemele birocratice în cazul transferurilor pacienților cu arsuri grave în străinătate.

"În acest sens, a fost contactată conducerea Spitalului Militar din Belgia, urmând ca săptămâna viitoare să se desfăşoare primele discuţii premergătoare semnării unui protocol care să permită transferul pacienţilor cu arsuri grave din România în regim de urgenţă, urmând ca problemele birocratice să fie rezolvate după transfer. Ministrul Sănătăţii intenţionează să încheie astfel de  acorduri  cu mai multe unităţi sanitare din Europa care au capacitate de îngrijire şi tratament a marilor arşi", a anunţat Ministerul Sănătăţii. 

De asemenea, în urma unor întâlniri ale experţilor europeni în România, există în execuţie o procedură europeană care va fi aplicată tuturor ţărilor membre în cazul în care se confruntă cu lipsa posibilităţilor de tratare a marilor arşi.

Potrivit sursei citate, România dispune de fondurile necesare tratamentelor în străinătate pentru mari arşi şi toate plăţile către furnizorii străini de servicii medicale sunt onorate în termenul legal.

"Ministrul trebuie să se implice ori de câte ori situaţia o cere, iar săptămâna trecută a fost un caz special care a impus intervenţia mea pentru a nu pierde timp preţios pentru pacient cu formalităţile necesare transferului", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

"În ceea ce privește controlul infecțiilor intraspitalicești, sistemul sanitar din România  prevede proceduri în conformitate cu cele mai înalte standarde europene în domeniu. Ministerul Sănătății  va dispune  în continuare controale pentru verificarea punerii în aplicare a acestor proceduri și va înăspri  sancțiunile  în cazul în care ele nu sunt aplicate corespunzator", se mai arată în comunicat.

Pentru o monitorizare mai atentă a consumului de antibiotice și a rezistenței microbiene,  Ministerul Sănătății a elaborat un  Proiect  de Hotărâre de Guvern  pentru stabilirea unui comitet intersectorial de limitare a rezistenței la antibiotice.   
Acest proiect de act normativ  prevede ca  specialiști din instituțiile implicate, precum Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, ANSVSA, Colegiul medicilor si  Colegiul farmaciștilor,  vor  stabili o strategie de acțiune pe termen lung  care respectă conceptul internațional “one health” cu acțiuni concrete în domeniul sănătății umane și veterinare și  acțiuni de mediu  care  au rolul de  monitorizare a consumului de antibiotice și rezistență microbiană, menţionează ministerul.Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

"Este important să ne creăm  propriul sistem de tratament al marilor arşi şi voi continua demersurile necesare pentru acest lucru", a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Mai mulţi supravieţuitori ai tragediei din clubul Colectiv au transmis marţi o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Sorina Pintea, prin care au cerut înfiinţarea unui mecanism naţional de intervenţie de urgenţă în cazul unor accidente cu victime mari arşi.

"Inexistența unor centre de arși în țară, unități spitalicești specializate, cu personal experimentat, care să asigure standardele foarte stricte de asepsie, absolut necesare pentru această dificilă patologie, standarde pe care unii dintre semnatarii acestei scrisori le-au văzut și de care au beneficiat în străinătate, pune în pericol viața fiecărui caz de mare ars "tratat" cu improvizații - cele presupuse 11 paturi ale secțiilor de arsuri", se arată în scrisoarea supravieţuitorilor de la Colectiv (Detalii AICI).
 

Citeşte mai multe despre:   Sorina Pintea,   Colectiv