Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sorina Pintea: "Am creat cadrul legislativ pentru o comisie interministerială de control al activității microbiene"

Sorina Pintea: "Am creat cadrul legislativ pentru o comisie interministerială de control al activității microbiene"

Un articol de: - 16 Mar 2018, 08:23
Sorina Pintea: "Am creat cadrul legislativ pentru o comisie interministerială de control al activității microbiene" Eveniment

Anunţ crucial al ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în contextul în care scandalurile Colectiv şi Hexi Pharma au zguduit sistemul sanitar.
Oficialul a declarat joi seara, la B1 TV, în emisiunea lui Silviu Mănăstire, că a fost creat cadrul legislativ pentru formarea unei comisii interministeriale pentru controlul activităţii microbiene din spitale.

"Sunt nişte măsuri care ne-au fost sugerate de către Centrul European de Control al Bolilor şi de acolo am pornit. Practic, printr-o ordonanţă, care s-a publicat pe 1 martie, am creat cadrul legislativ pentru a putea crea o comisie interministerială pentru controlul activităţii microbiene. Apoi, avem accesat un fond norvegian, un grant de 1,5 milioane euro, manageriat de profesorul Rafila, prin care vom pregăti personal, specialişti pentru a putea efectua controlul acestor infecţii în spitale şi a putea elabora proceduri şi protocoale pentru a putea controla această zonă", a spus Sorina Pintea.

Ministrul a arătat că în România sunt, la acest moment, mai puţin de 200 de medici epidemiologi, precizând: "Mult prea puţini. Până la urmă, a trebuit să facem această specialitate atractivă. De anul trecut, medicul epidemiolog rezident are curricula îmbunătăţită astfel încât specialitatea nu se mai ia în trei ani, ci în patru ani. Avem de doi ani rezidenţiat în microbiologie".

Oficialul a vorbit şi despre scandalul Hexi Pharma.
"Am rămas surprinsă că s-a putut întâmpla aşa ceva, pentru că noi, cei din spitale, în momentul în care cumpăram un dezinfectant, nu făceam analize lichidului care se afla înăuntrul sticlei - dacă mirosea înţepător, dacă era eficient - în sensul că se făceau controale acolo unde se făceau. Asta mă face să cred că în multe părţi nu se făceau controale. Dar (...) nu mai este posibil să se întâmple aşa ceva", a mai declarat Sorina Pintea.
 

Citeşte mai multe despre:   Sorina Pintea,   Hexi Pharma,   Colectiv