?>
Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Lovitură dură primită de SRI: Articolul în baza căruia erau date mandate de interceptare pe siguranţă naţională, NECONSTITUŢIONAL

Lovitură dură primită de SRI: Articolul în baza căruia erau date mandate de interceptare pe siguranţă naţională, NECONSTITUŢIONAL

Un articol de: B1.ro - 06 Dec 2018, 19:19
Eveniment

Curtea Constituţională a admis joi cu majoritate de voturi o excepţie de neconstituţionalitate pe Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României. 

Mai exact, CCR arată că sintagma „ori altor asemenea interese ale țării” cuprinsă în art.3 lit.f) din Legea nr.51/1991 privind securitatea națională a României este neconstituțională.

Este fix articolul în baza căruia SRI solicita mandate de interceptare pe siguranţă naţională în baza acestui articol, iar decizia CCR ar urma să restrângă numărul de mandate de interceptare.
ste a doua decizie cu acest efect în mai puţin de un an. În februarie 2018, CCR a mai declarat neconstituţională o parte din aceeaşi literă a articolului 3.

Art.3 lit. f) din Legea nr.51/1991: „ Constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României următoarele: [...] f) subminarea, sabotajul sau orice alte acţiuni care au ca scop înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români sau pot aduce atingere capacităţii de apărare ori altor asemenea interese ale ţării, precum şi actele de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuinţare a structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice sau apărării naţionale. ".

Prin decizia de azi, se elimină sintagma "ori altor asemenea interese ale țării". Prin decizia din februarie, s-a eliminat sintagma "aduc atingere gravă drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români".

Practic, devine imposibil să se includă şi corupţia pe lista ameninţărilor la adresa securităţii naţionale şi, astfel, să se justifice mandatele de supraveghere şi interceptare.

Citeşte mai multe despre:   SRI
 
 
 
Loading...