Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Stai într-un oraș poluat? Vârsta de pensionare va fi redusă în anumite condiţii. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege

Stai într-un oraș poluat? Vârsta de pensionare va fi redusă în anumite condiţii. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege

Un articol de: Traian Avarvarei - 08 Sep 2020, 16:55
Stai într-un oraș poluat? Vârsta de pensionare va fi redusă în anumite condiţii. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege Foto: pixabay.com Eveniment

Lista orașelor în care locuitorii se pot pensiona mai devreme, fără a fi penalizați, a fost extinsă. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat, marți, un proiect de lege care prevede ca oamenii care locuiesc în cele mai poluate zone ale României să poată ieși mai devreme la pensie.

 

 

Locuitorii orașelor poluate ies la pensie mai devreme

 

 

 

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care extinde categoriilor de persoane cărora li se va reduce vârsta de pensionare cu 2 ani, fără nicio penalizare, dacă au locuit minim 30 de ani în zone afectate de poluare, cât şi pe o rază de opt kilometri din jurul acestor locuri.

Este vorba despre Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Drobeta-Turnu Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Veţel, Şoimuş, Baia de Criş, Ghelari, Teliuc, Certej, Băiţa, Orăştie, Deva din judeţul Hunedoara.

Pentru a te putea pensiona anticipat, trebuie să faci dovada că ai locuit într-unul dintre aceste orașe sau pe o rază de 8 km în jurul lor, timp de 30 de ani.

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu sau de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv localităţile Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Drobeta-Turnu Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Veţel, Şoimuş, Baia de Criş, Ghelari, Teliuc, Certej, Băiţa, Orăştie, Deva din judeţul Hunedoara, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)” se arată în unicul articol de modificare a Legii 163/2020, care modifică alineatul (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010”, se arată în legea pensiilor.

Propunerea legislativă adoptată marţi decizional de Camera Deputaţilor merge la promulgare la preşedintele României.A rămas fără cuvinte. Soţul i-a cerut DIVORȚUL după ce nevasta i-a trimis POZA ASTA pe Whatsapp! Semnul că-l ÎNȘELA era în faţa ochilor

 

 

Topul celor mai poluate zone din România

 

 

 

Recent a fost lansat topul global, pentru anul precedent, al celor mai poluate oraşe din lume în care au fost incluse şi 7 oraşe şi o comună din România, faţă de peste 20 de oraşe, cât au fost în anul trecut, conform datelor de pe site-ul AirVisual.

Oraşele româneşti incluse în topul privind gradul de poluare a aerului sunt: Iaşi, Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Măgurele, Botoşani, Baia Mare, dar şi comuna Brăniştea.

În ciuda aşteptărilor privind ocupantul locului unu în acest top, nu este Bucureştiul, un oraş în care sunt peste 1,2 milioane de maşini înmatriculate.

Pe primul loc al acestui top se situează comuna Brănişte cu un nivel de poluare moderat (25.9 pentru 2019, cu o creştere substanţială faţă de anul 2018 când nivelul de poluare si situa la 16.8), urmat de Iaşi cu un nivel de poluare moderat (22. 4 în anul 2019, faţă de 27 pentru anul 2018). Bucureştiul se află abia pe locul trei, înregistrând un coeficient mediu de poluare de 18.4 pentru anul 2019.

Puteţi consulta AICI topul complet al celor mai poluate oraşe


 

Citeşte mai multe despre:   poluare,   pensionare anticipata