Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Stare de alertă. Cum se vor realiza înscrierile la Evaluarea Națională 2020 în pandemia de coronavirus

Stare de alertă. Cum se vor realiza înscrierile la Evaluarea Națională 2020 în pandemia de coronavirus

Un articol de: Andrei Ștefan - 21 Mai 2020, 11:03
Stare de alertă. Cum se vor realiza înscrierile la Evaluarea Națională 2020 în pandemia de coronavirus Eveniment

Examenul de Evaluare Națională 2020 se va susține diferit anul acesta, după cum a explicat chiar ministrul Educației, Monica Anisie

În ordinul publicat pe 15 mai, în Monitorul Oficial, ce conține calendarul final al Evaluării Naționale 2020 și anumite modificări ale regulilor de examen, se enunță măsurile pe care reprezentanții școlilor vor fi obligați să le respecte în momentul în care elevii de clasa a VIII-a se vor prezenta la unitățile școlare pentru a susține examenul de Evaluare Națională, în contextul epidemiei de COVID-19.

Condițiile de dezinfectare a claselor și aerisirea sălilor sunt obligatorii, se arată într-un ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației. 

De asemenea, printre principalele măsuri care vor mai fi luate în rândul elevilor și profesorilor pentru a se evita îmbolnăvirea cu noul coronavirus sunt purtarea unei măști de protecție, igienizarea mâinilor cu dezinfectant, impunerea distanțării sociale, verificarea temperaturii și spălarea mâinilor timp de 20 de secunde cu apă și săpun.

Totodată, conform noilor reguli, nu vor fi mai mult de 10 elevi în clasă și se va păstra o distanță de doi metri între aceștia, iar supravegherea din clase va fi făcută de minimum un profesor, față de minimum doi cum prevedeau regulile până acum.

O altă noutate este legată și de contestații. Ordinul publicat în Monitor stabilește următoarele: “Candidații care depun/transmit prin mijloace electronice contestații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat la cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. În cazul candidatului minor, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestuia“.

În ceea ce privește elevii carantinați sau confirmați pozitiv cu noul coronavirus, aceștia vor susține Evaluarea Națională după o procedură specială.

„Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, elaborate de Ministerul Educației și Cercetării. Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a EN VIII”, conform noii metodologii.

 

Evaluarea Națională 2020, calendarul desfășurării probelor

 

Elevii din clasele a VIII-a urmează să se înscrie la Evaluarea Națională, să susțină examenele astfel:

02 – 05 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională

15 iunie 2020 Limba și literatura română (proba scrisă)

17 iunie 2020 Matematică (proba scrisă)

18 iunie 2020 Limba și Literatura maternă (proba scrisă)

22 iunie 2020, până în ora 14:00 Afișarea rezultatelor

22 iunie (ora 16:00 – 19:00) – 23 iunie (ora 08:00 – 12:00) Depunerea contestațiilor

23 – 26 iunie Soluționarea contestațiilor

27 iunie Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Momentan, Ministrul Educației nu a precizat dacă fiecare unitate de învățământ va avea un calendar propriu de înscriere al elevilor absolvenți de clasa a VIII-a și care sunt procedurile, dacă vor fi depuse cereri la secretariatele școlilor, pot fi depuse cereri online sau înscrierea se va face automat de către școli, așa cum s-a făcut anul trecut.

 

Klaus Iohannis: ”Elevii din anii terminali nu vor fi obligați să meargă la școală”

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că unitățile de învățământ din țară vor rămâne închise pentru finalul anului școlar 2019 - 2020.

Deși elevii din anii terminali sunt singurii care pot reveni fizic la cursuri, între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti de Evaluarea Națională și Bacalaureat, șeful statului a subliniat că nici măcar ei nu sunt obligați să o facă, fiind mai degrabă vorba despre o „oportunitate”.

Decizia de a menține închise școlile „s-a bazat pe faptul că, în școlile noastre, distanțarea nu poate fi realizată în condiții de școală normală. În școlile noastre sunt foarte mulți elevi. Știți că sunt școli care lucrează în schimburi, deci distanțarea nu se poate realiza. Elevii merg de acasă, la școală, și pot duce boala acolo. Elevii se pot infecta la școală și pot duce școala acasă, unde mulți trăiesc și cu bunicii, care sunt grup foarte vulnerabil.

Elevii din clasele terminale nu sunt obligați să meargă la școală. Ei au această oportunitate să meargă la școală, pentru pregătirea examenelor. Dacă nu vor, nu vor merge și se pot pregăti, în continuare, altfel. Nu este nimeni obligat să meargă la școală. Ei pot merge, și vă dați seama că, atunci când dintr-un ciclu întreg merge doar o clasă, atunci se pot realiza condiții de distanțare și igienizare”, a precizat Iohannis.

Citeşte mai multe despre:   Evaluarea Nationala,   coronavirus,   COVID-19,   Monica Anisie,   Klaus Iohannis