Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Statistică ÎNGRIJORĂTOARE! Cele mai multe fete-mame din UE sunt ROMÂNCE! Cum le AVERTIZEAZĂ medicii pe tinere

Statistică ÎNGRIJORĂTOARE! Cele mai multe fete-mame din UE sunt ROMÂNCE! Cum le AVERTIZEAZĂ medicii pe tinere

Un articol de: - 21 Iun 2017, 14:05
Statistică ÎNGRIJORĂTOARE! Cele mai multe fete-mame din UE sunt ROMÂNCE! Cum le AVERTIZEAZĂ medicii pe tinere Foto: centrovidayfamilia.com Eveniment

Țara nostră se află pe primul loc în UE la numărul de copii născuți, ironic, tot de copii, adică de adolescente cu vârste sub 15 ani, potrivit adevarul.ro

Statistica îngrijorătoare nu se oprește aici. Se pare că în România se află o treime dintre toate cazurile din UE, ceea ce înseamnă 676 din 2000.

Studiul mai informează că, la noi, rata fertilităţii cu grupa de vârstă 10-14 ani este 1,32, fiind mai mare faţă de cea a Bulgariei care este 1,91. Prin comparație, situaţia din România cu media UE (0,15), constatăm că rata fertilităţii mamelor cu vârste până în 15 ani este de aproape nouă ori mai ridicată.

Acești adolescente care devin mult prea devreme mame, au distrusă copilăria datorită „mentalității retrogradă”

„Lipsa educaţiei sexuale din şcoli precum şi tabuurile existente încă în multe familii referitoare la sexualitate sunt printre principalele cauze ale numărului mare de sarcini nedorite în rândul fetelor minore. Un rol important în menţinerea acestei situaţii îl au Biserica şi organizaţiile afiliate acesteia, care militează cu succes împotriva introducerii cursurilor de educaţie sexuală în şcoli şi menţinerea tinerelor într-o stare de ignoranţă cu privire la propriul corp şi cu privire la drepturile sexuale şi reproductive ale fiecărei fete sau femei“, este de părere Tincuţa Apăteanu, preşedintele Asociaţiei Edusfera.

„Din punct de vedere educaţional, majoritatea fetelor care devin mame îşi întrerup studiile, asta şi din cauza excluziunii sociale şi marginalizării de care au parte în momentul în care vin însărcinate la şcoală. Societatea românească este încă tributară unor mentalitati retrograde care nu iau in considerare drepturile omului si incluziunea sociala a tinerelor mame. Pentru sarcinile fetelor minore sunt inca blamate victimele şi complet ignorate celelalte părţi implicate în acest fenomen (familiile acestor fete, taţii copiilor şi familiile acestora, şcoala)”, a continuat Apăteanu.

Preşedintele Organizaţiei „Salvaţi Copiii” Gabriela Alexandrescu a discutat și ea pe această temă controversată și delicată. Ea spune că sarcina în adolescenţă este o procedură sensibilă pentru cadrele medicale, cele sociale, şcoală, familie şi cel mai mult pentru viitoarea mamă. Sănătatea ei este expusă unor riscuri deosebite, atât din punct de vedere medical cât şi în ceea ce priveşte situaţia şcolară şi socială.

„Este un fenomen social complex, cu cauze sociodemografice (precum sărăcia, dezorganizarea familiei, mediul rural), dar şi cauze care ţin de emigraţia părinţilor, lipsa coeziunii familiei, a afectivităţii, educaţia sexuală precară sau absentă în familie, comunitate şi şcoală.


Medicul ginecolog Bogdan Marinescu este de asemenea foatre îngrijorat în legătură cu aceste statistici și avertizează că sunt multe riscuri pe care o tânără de 15 ani și le asumă dacă naște un copil la o vârstă atât de fragedă.


„Trebuie să ţinem cont de faptul că organismul feminin nu este finalizat din punct de vedere al constantelor biologice, hormonal, al statutusului de dezvoltare şi aşa mai departe. Motiv pentru care, naşterea la o astfel de vârstă presupune anumite riscuri, organismul nefiind complet dezvoltat. La aceste fete, deseori nici nu se pune problema de naştere naturală, ele optând pentru cezariană. Totuşi trebuie să se ţină cont  că nu e uşor pentru o fată de 14 ani să sufere o astfel de operaţie şi după aceea să vadă că a rămas cu o cicatrice uterină“, a declarat pentru Adevărul, Bogdan Marinescu, doctor ginecolog.  Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Citeşte mai multe despre:   UE