Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment STATISTICA RUŞINII: România, campioană la impostură academică

STATISTICA RUŞINII: România, campioană la impostură academică

Un articol de: B1.ro - 30 Oct 2018, 23:36
STATISTICA RUŞINII: România, campioană la impostură academică Eveniment

România ocupă rolul fruntaş la impostură în ceretare, cu cele mai multe lucrări științifice eliminate din publicații din cauza încălcării normelor de bună conduită în cercetare, raportat la totalul fondurilor alocate cercetării într-o țară.

De asemenea, potrivit unei analize realizate de Scienemag.org, România ocupă locul doi în ceea ce priveşte retragerile raportate la numărul de articole publicate  cu 10,4 articole la 10.000 de articole.

Majoritatea articolelor retrase cu autori români sunt din domeniul medicină, arată cursdeguvernare.ro

În baza de date a comunității, realizată de Retraction Watch, figurează 126 de articole semnate de români, iar în cinci dintre ele figurează, în calitate de coautor, și Ioanel Sinescu, rectorul Universității Carol Davila din București.

Printre ceilalți autori cu lucrări eliminate din publicații se numără și familia Copotoiu, de la Târgu Mureș. Constantin Copotoiu este președintele Senatului Universității de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș.

Majoritatea lucrărilor au fost eliminate din cauza fraudei științifice – falsificarea, fabricarea datelor (de exemplu, înlocuirea unor rezultate cu date fictive, distorsionarea concluziilor etc), plagiat și a altor forme de încălcare a normelor.