Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Statisticii îngrijorătoare privind decesele prin suicid: Tot mai mulți românii aleg medicamente pentru a își pune capăt zilelor

Statisticii îngrijorătoare privind decesele prin suicid: Tot mai mulți românii aleg medicamente pentru a își pune capăt zilelor

Un articol de: B1 TV - 07 Mai 2017, 13:57
Eveniment

Medicamentele sunt printre cele mai folosite de români, în topul modalităților de sinucidere, potrivit datelor Institutului Național de Medicină Legală ''Mina Minovici''. O statistică tristă, care ii alarmeaza pe specialiști. 

Potrivit legiştilor, anul trecut, sinuciderea prin intoxicații cu medicamente și alte substanțe ocupa locul trei într-un clasament al deceselor prin suicid

"Pe primul loc este spânzurarea, pe locul doi, în creștere evidentă, precipitarea de la înălțimi sau în fața vehiculelor - trenuri, mașini, și pe locul trei intoxicația. Deci, este important ca să avem aceste conferințe, aceste întâlniri cu farmaciștii și să le spunem cam care ar fi pericolele", a declarat Doina Cosman, președintele Alianța Română de Prevenție a Suicidului.

Medicul a tras un semnal de alarmă și față de faptul că o serie de medicamente care pot fi cumpărate fără mari limitări și uneori chiar fără rețetă pot, în anumite doze, să ducă la moarte.

"Astfel de produse sunt vândute la liber în farmacii, deci nu necesită rețete speciale, ci doar rețete simple - precum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, antibioticele, ca să nu mai vorbesc de paracetamol, care se vinde la liber'', a mai spus președintele Alianței Române de Prevenție a Suicidului.

Potrivit acesteia, persoanele care vor să se sinucidă au în prezent la dispoziție și internetul, unde găsesc o serie de informații, publicate de fapt în scopuri științifice, dar pe care ei le pot folosi pentru a-și pregăti tentativa. Alte persoane folosesc chiar rețetele pe care le au în mod legitim, pentru a aduna numărul necesar de pastile ca să se poată sinucide.

Totuşi, potrivit specialiștilor, rata sinuciderii în România este considerată medie spre scăzută, spre deosebire de alte țări din Europa.

Citeşte mai multe despre:   suicid,   sinucidere,   medicamente,   deces
 
Loading...