Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Stele căzătoare în acest weekend: Duminică va veni maximul roiului de meteori Perseide

Stele căzătoare în acest weekend: Duminică va veni maximul roiului de meteori Perseide

Un articol de: - 09 Aug 2012, 16:52
Stele căzătoare în acest weekend: Duminică va veni maximul roiului de meteori Perseide Foto: click.ro Eveniment
În fiecare august, își face apariția curentul de meteori numit Perseide, după constelația din care provin. Acestea reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi de pe parcursul anului, dar sunt în același timp și cele mai cunoascute, pentru că au loc în perioada concediilor și a vacanțelor.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit, se arată pe site-ul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare. În cazul Perseidelor, perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. Maximul curentului va veni pe 12 august, însă, din păcate, în timpul zilei – ora 16:00 ora României. De aceea, pe teritoriul țării noastre, putem să admirăm Perseidele în noaptea dinainte (11 spre 12 august) și de după maxim (12 spre 13 august).

Cea mai buna perioadă de urmărire este dupa miezul nopții până dimineața. Meteorii pot fi observați cu ochiul liber, iar pentru a vedea cât mai mulți, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cel mai bine, puteți să le observați în locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Astronomii recomandă, ca cele mai bune locuri, la țară și la munte, dar este potrivit și la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.