Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Stelian Fuia, fost ministru PDL al Agriculturii, condamnat la 4 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă

Stelian Fuia, fost ministru PDL al Agriculturii, condamnat la 4 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă

Un articol de: - 07 Oct 2015, 16:30
Stelian Fuia, fost ministru PDL al Agriculturii, condamnat la 4 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă Eveniment

Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii în cabinetul Ungureanu și fost membru PDL, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Instanța Supremă.

El a fost acuzat de către procurori de abuz în serviciu, în legătură cu vânzarea unor imobile aparţinând Staţiunii de Cercetare Fundulea, prin care ar fi fost favorizaţi sora şi cumnatul acestuia. Prejudiciul pe care l-a cauza Fuia în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea a fost de peste un milion de lei.

Dacă decizia definitivă va fi aceeași, pe lângă cei patru ani pe care îi va sta după gratii, lui Fuia i se vor mai confisca bunuri mobile și imobile până va fi recuperat prejudiciul.

În acelaşi dosar, Daniel State, cumnatul lui Fuia, asociat la SC Procera Agrochemicals, Dragoş Alin Paraschivoiu, director la o societate specializată în agricultură, şi executorul judecătoresc Constantin Oprişan au primit pedepse de câte trei ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu, informează Mediafax. De la fiecare se va confisca suma de 60.987,50 lei.

În rechizitoriul procurorilor se arată că Stelian Fuia "cu ştiinţă şi în înţelegere cu inculpaţii State Daniel, Paraschivoiu Dragoş Alin şi Oprişan Constantin, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta că proprietar al unor bunuri era statul român, în cadrul unei proceduri de executare silită derulată în perioada mai-decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedură de licitaţie, a respectivelor imobile din patrimoniul statului".

Fuia știa că împotriva stațiunii a fost declanșată o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituţia le deţinea în calitate de concesionar, dar nu a făcut contestaţie la executare, conform Codului de procedură civilă, şi nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.

Procurorii susțin că, în urma licitaţiei organizate de Constantin Oprişan la 19 decembrie 2005, firma Procera Agrochemicals România, reprezentată de Daniel State, a obţinut foloase necuvenite de 174.631 de lei, iar Dragoş Alin Paraschivoiu a fost împroprietărit fraudulos. Prejudiciul adus statului şi nerecuperat este de 1.611.522 lei.

Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, iniţial, Staţiunea de cercetare Fundulea o avusese faţă de Staţiunea Didactică Belciugatele. După încuviinţarea executării silite, cu acordul Staţiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanţă, de către SC Procera Agrochemicals.

"Avantajele patrimoniale obţinute în acest mod de SC Procera Agrochemicals s-au reflectat în mod direct în patrimoniul lui State Daniel şi al soţiei acestuia (cumnat şi soră ai lui Fuia Stelian), asociaţi la SC Procera Agrochemicals, care au cunoscut şi au acceptat prejudicierea statului prin modul de acţiune descris", au mai arătat procurorii.

Citeşte mai multe despre:   abuz in serviciu,   PDL