Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Stratul de ozon, la un minim istoric: Pericolul pentru România începe din 13 aprilie

Stratul de ozon, la un minim istoric: Pericolul pentru România începe din 13 aprilie

Un articol de: - 07 Apr 2011, 12:21
Stratul de ozon, la un minim istoric: Pericolul pentru România începe din 13 aprilie Foto: astronomic.ro Eveniment
Invitată în emisiunea “Viaţa e frumoasă”, difuzată pe B1 TV, climatologul de la Agenţia Naţională de Meteorologie, Roxana Bojariu, a vorbit despre stratul de ozon rarefiat, care a ajuns în această perioadă la un minim istoric. Fenomenul e cunoscut drept gaura din stratul de ozon, deşi exprimarea nu este tocmai corectă, pentru că, deocamdată, stratul de ozon este doar subţiat. A fost realizată o prognoză pentru perioada 7-12 aprilie, pentru valorile stratului de ozon.

A fost prezentată  o situaţie prognozată pe baza informaţiilor satelitare, măsurate în unităţi Dobson, de la 100 la 500 DB.

Climatologul a precizat că subţieri ale stratului de ozon se găsesc deasupra Siberiei.

Nuanţele de roşi şi alb arată că stratul de ozon este foarte gros. Dacă am aduce ozonul acela din atmosfera înaltă la suprafaţa terestră şi în condiţii de temperatură şi presiune normală, adică 0 grade Celsius, atunci el ar măsura 10 microni, adică O unitate Dobson. (n.r. 200 de unităţi Dobson= 2 mm la nivel terestru).

Pe 10 aprilie ozonul, cu valori de 400 de unităţi Dobson, va ajunge deasupra Ucrainei, zona de vest a Rusiei.

Pe data de 11 aprilie, stratul de ozon de desupra Europei de Est, va suferi subţieri, din cauza circulaţiei atmosferice, care potrivit climatologului, în această perioadă a anului este destul de viguroasă.

Pe 12 aprilie, stratul de ozon cu valori cuprinse între 250-275 de unităţi Dobson, va ajunge în zona Mării Negre, după data de 13 aprilie fiind posibil ca acest fenomen să se manifeste în România.

Prognoza 7-12 aprilie pentru valorile stratului de ozon