Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Studiu american: Restaurantul, poate cel mai periculos loc de răspândire COVID-19

Studiu american: Restaurantul, poate cel mai periculos loc de răspândire COVID-19

Un articol de: Andrei Ștefan - 14 Sep 2020, 22:55
Studiu american: Restaurantul, poate cel mai periculos loc de răspândire COVID-19 Foto: Pixabay Eveniment

Potrivit unui studiu efectuat de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA, pacienţii infectați cu COVID-19, care înainte de a se îmbolnăvi au luat masa la restaurant, sunt de aproape două ori mai numeroşi decât cei testaţi negativ la noul coronavirus

 

Restaurantul, poate cel mai periculos focar de răspândire COVID-19

 

CDC a analizat gradul de siguranţă sanitară pe care îl oferă restaurantele, cafenelele şi barurile, în contextul pandemiei de coronavirus.

Comparând datele din 10 state americane (California, Colorado, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Ohio, Tennessee, Utah şi Washington), prelevate de la 314 adulţi testaţi pentru COVID-19, cercetătorii au aflat că adulţii depistaţi pozitivi au declarat într-o mai mare măsură decât cei negativi că au luat masa la restaurant cu două săptămâni înainte de a începe să se simtă rău.

Concret, de două ori mai mulţi, adulţii depistaţi pozitiv la noul coronavirus decât cei care au ieşit negativ la test au mers la restaurante cu cel mult 14 zile înainte de a avea simptome, notează CNN.  

„Pe lângă faptul că au luat masa la un restaurant, pacienţii pozitivi au mai declarat că merg la un bar sau la o cafenea. Măştile nu pot fi purtate în mod eficient în timp ce mănâncă şi beau, în timp ce cumpărăturile şi numeroase alte activităţi în interior nu împiedică utilizarea măştilor”, au concluzionat cercetătorii.

De asemenea, 42% dintre adulţii care au ieşit pozitivi au spus că au avut contact apropiat cu cel puţin o persoană confirmată cu COVID-19, spre deosebire de 14% dintre cei testaţi negativ, iar cele mai multe astfel de contacte, 51%, au fost cu membri ai familiei.

 ULTIMA ORĂ! Se REIAU ALEGERILE pentru funcţia de PRIMAR!

Restaurantele, deschise în România din 1 septembrie

 

Guvernul Orban a decis redeschiderea restaurantelor din 1 septembrie. „E necesară această măsură pentru că altfel riscăm să distrugem complet acest sector economic. Deschiderea restaurantelor este un «must», o necesitate din punct de vedere economic pentru că altfel riscăm să-i falimentăm pe cei mai mulți dintre ei”, a argumentat premierul.

Au fost stabilite, însă, norme de protecție sanitară pentru desfășurarea activității.

Reguli în restaurante și cafenele:

  • angajații trebuie să poarte mască și mănuși 
  • la intrare, pe mese și la grupurile sanitare trebuie să existe dispozitive cu dezinfectant
  • mesele vor fi ocupate pe bază de rezervare sau prin înscrierea în registru la intrarea în restaurant (cel puțin o persoană de la masă trebuie să-și dea datele de contact)
  • intrarea se face pe baza unui triaj observaţional. Persoane cu semne de afecţiune respiratorie nu vor fi primite 
  • distanţă de minimum 2 metri între mese 
  • o masă va putea fi ocupată, iar următoarea va rămâne liberă
  • maximum 6 persoane la o masă (cu excepția cazului în care sunt membri ai aceleiași familii)
  • unde se poate, trebuie organizate culoare unice pentru circulaţia clienţilor
  • unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință
  • meniurile, olivierele şi solniţele nu vor fi mutate de pe o masă pe alta şi se dezinfectează după fiecare client
  • nu se poate mânca/ bea la bar și nici în picioare
  • dansul e interzis
  • clienții trebuie să poarte mască atunci când se ridică de la masă
  • unde plata se face la casa de marcat, trebuie instalate panouri de protecție din plexiglas
  • se recomandă aerisirea cât mai frecventă a încăperilor
Citeşte mai multe despre:   restaurant,   COVID-19