Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment STUDIU: COVID-19 poate invada creierul și se poate multiplica. Principalele simptome

STUDIU: COVID-19 poate invada creierul și se poate multiplica. Principalele simptome

Un articol de: Andrei Ștefan - 10 Sep 2020, 21:05
STUDIU: COVID-19 poate invada creierul și se poate multiplica. Principalele simptome Foto: Pixabay.com Eveniment

Potrivit unui studiu aflat în fază preliminară, durerile de cap, starea de confuzie şi delirul pot fi semne că noul coronavirus invadează creierul, fiind simptome depistate la pacienții infectați cu COVID-19, notează The New York Times.

 

COVID-19 poate invada creierul

 

Potrivit studiului, derulat de specialista în imunologie Akiko Iwasaki de la Universitatea Yale din Statele Unite, COVID-19 se poate multiplica în interiorul creierului, iar prezenţa acestuia privează de oxigen celulele vecine.

Mai exact, virusul SARS-CoV-2 ar fi capabil să penetreze bariera hematoencefalică, o structură care înconjoară vasele de sânge din creier şi să blocheze substanţele străine.

Până acum, astfel de consecinţe neurologice observate la aproximativ jumătate dintre pacienţii infectați cu COVID-19 au fost puse pe seama unui răspuns anormal al sistemului imunitar, numit ''furtuna de citokine''.

 

Studiul, realizat pe trei direcții

 

Studiul s-a derulat prin infectarea mini-creierelor create de laborator, prin infectarea şoarecilor de laborator şi prin examinarea creierelor unor pacienţi care au murit din cauza COVID-19.Cum arată Bombonica, fosta soție a lui Liviu Dragnea (GALERIE FOTO)

În primul caz, cercetătorii au descoperit că virusul a fost capabil să infecteze neuronii şi apoi să ''pirateze'' modul de funcţionare a celulelor nervoase, pentru a se multiplica. Celulele infectate au provocat moartea celulelor vecine, privându-le de oxigen.

În analiza a două grupuri de şoareci, cei infectaţi la nivelul plămânilor au prezentat leziuni în acest organ, iar rozătoarele infectate la nivelul creierului au pierdut din greutate şi au murit rapid, după ce virusul a pătruns în creier.

În final, creierele a trei pacienţi care au murit din cauza complicaţiilor virusului prezentau, de asemenea, grade diferite de infecție.

Cercetarea urmează a fi evaluată de comunitatea ştiinţifică.

 

COVID-19 poate provoca simptome neurologice acute

 

Se stie că mulți pacienți care suferă de COVID-19 prezintă simptome neurologice, de la pierderea mirosului, la delir, la un risc crescut de accident vascular cerebral. Aceste efecte pot fi cauzate de infecția virală directă a țesutului creierului.

Recent a devenit clar că celulele neuroimune care stau la baza conexiunilor dintre sinapsele creierului, care furnizează energie și cantități minime de semnale inflamatorii, sunt esențiale pentru formarea normală a memoriei.

Din păcate, aceasta oferă și un mod în care boli precum COVID-19 pot provoca atât simptome neurologice acute, cât și probleme de lungă durată asupra creierului.

În timpul bolii și inflamației, celulele imune specializate din creier devin activate, prezentând cantități vaste de semnale inflamatorii și modificând modul în care acestea comunică cu neuronii.Se creeaza astfel conditii atat pentru efecte cognitive pe termen scurt – precum delirul -, dar si potential pentru schimbari de durata ale memoriei, atentiei si cognitiei. Exista inclusiv riscul dementei si dezvoltarii de Alzheimer, odata cu trecerea timpului.

Citeşte mai multe despre:   studiu coronavirus