Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment STUDIU: Creierul uman poate îmbătrâni cu 10 ani din cauza infecției cu Covid-19

STUDIU: Creierul uman poate îmbătrâni cu 10 ani din cauza infecției cu Covid-19

Un articol de: Raluca Tindeche - 28 Oct 2020, 15:51
STUDIU: Creierul uman poate îmbătrâni cu 10 ani din cauza infecției cu Covid-19 Foto: Pixabay Eveniment

Persoanele care se vindecă după infecția cu COVID-19 pot pot suferi probleme grave ale creierului. Astfel, cele mai grave cazuri de infecție sunt asociate cu un declin mental echivalent cu îmbătrânirea creierului cu 10 ani, potrivit cercetătorilor, potrivit Reuters.

Un studiu realizat pe 84.000 de persoane, condus de Adam Hampshire, medic la Imperial College London, a scos la iveală econsecințele îngrijorătoare ale infecției cu Covid-19 asupra sistemului nervos. La pacienții care au făcut forme severe de COVID-19, infecţia poate provoca un deficit cognitiv timp de câteva luni, potrivit Digi 24. 

„Analizele noastre se aliniază opiniei potrivit căreia există consecinţe cognitive cronice ale COVID-19”, au scris cercetătorii într-un raport. „Oamenii care şi-au revenit, inclusiv cei care nu mai manifestă simptome, au prezentat deficite cognitive semnificative”.

Testele cognitive arată cât de bine îndeplineşte creierul anumite aptitudini. Testele sunt utilizate și în cazul persoanelor care suferă de boli precum Alzheimer. 

Aceştia au remarcat un deficit cognitiv „de dimensiuni substanţiale”, asupra pacienţilor internaţi care au fost confirmați cu Covid-19. 

În cele mai grave cazuri efectele sunt asemănătoare „declinului mediu al performanţelor generale pe o perioadă de 10 ani, la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 70 de ani.”

„Funcţiile cognitive ale participanţilor nu au fost evaluate înainte de COVID-19, iar rezultatele nu reflectă recuperarea pe termen lung”, spune Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică aplicată la Universitatea din Edinburgh. „Astfel, orice efect poate fi pe termen scurt”.

Citeşte mai multe despre:   covid 19