Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Studiu: Mai puțin de 20% dintre români se consideră superstițioși, iar 60% urmăresc horoscopul

Studiu: Mai puțin de 20% dintre români se consideră superstițioși, iar 60% urmăresc horoscopul

Un articol de: B1 TV - 01 Noi 2014, 19:12
Studiu: Mai puțin de 20% dintre români se consideră superstițioși, iar 60% urmăresc horoscopul Foto: escopera.ro Eveniment

Dezvăluiri surprinzătoare despre superstiţiile românilor! Mai puţin de 20 la sută dintre locuitorii ţării noastre se consideră superstiţioşi. Cu toate acestea, 60 la sută recunosc că urmăresc regulat horoscopul, iar mai bine de 40 la sută cred în sfârşitul lumii şi în vise premonitorii. Datele au fost făcute publice în urma unui sondaj de opinie realizat la sfârşitul lui octombrie, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie.

Când vine vorba despre superstiţii, românii îşi recunosc cu greu această slăbiciune. Mai puţin de 20 la sută au mărturisit că dau atenţie superstiţiilor. Cu toate acestea, numărul celor care cred în practici precum deochiul sau blestemele depăşeşte 50 la sută. Nu mai puţin de 65 la sută dintre co-naţionali cred în deochi, 55 la sută cred în blesteme, iar peste 40 la sută sunt convinşi că există duhuri rele. Mai mult, aproape 20 la sută dintre români cred în existenţa vrăjitoarelor care pot prevedea viitorul, iar 4 la sută recunosc că au apelat la acestea.

Românii sunt religioşi, dezvăluie acelaşi sondaj. Un procent covârşitor, de 95 la sută, cred că există Dumnezeu, iar aproape 80 la sută cred în îngeri sau minuni. Peste 40 dintre cei chestionaţi au mărturist că există sfârşitul lumii, iar un procent şi mai mare, de peste 60 la sută, consideră că vor fi supuşi judecăţii de apoi. În plus, aproape jumătate dintre români cred în vise premonitorii, iar peste 40 la sută susţin că au avut acest tip de vise. În cazul a 80% dintre persoanele care au declarat că au avut vise premonitorii, acestea s-au şi îndeplinit.

Un procent de 60 la sută dintre români au precizat că urmăresc horoscopul, însă aproape 70 la sută nu cred în capacitatea acestuia de a anticipa evenimentele. Totodată, aproape o treime dintre repondenţi recunosc că au un număr norocos. 7 şi 13 sunt numerele preferate în acest caz de cei mai mulţi oameni, iar un procent semnificativ, de peste 60 la sută, se consideră norocoşi. Puţin peste 20 la sută dintre români recunosc că joacă la Loto 6 din 49 şi 18% la loz în plic.

Sondajul IRES a fost realizat pe 31 octombrie, pe un eşantion de 1.214 indivizi cu vârsta minimă 18 ani. Cercetarea are o eroare maximă tolerată de plus/minus 2,8 la sută.

CELE MAI IMPORTANTE SUPERSTIŢII ALE ROMÂNILOR


- 65% cred în deochi

- 55% cred în blesteme

- 52% cred în existenţa demonilor

- 46% cred în existenţa duhurilor rele

- 19% cred în fantome

- 19% cred că există vrăjitoare

- 17% se consideră superstiţioşi

CELE MAI IMPORTANTE SUPERSTIŢII ALE ROMÂNILOR


- 95% cred în Dumnezeu

- 78% cred în existenţa îngerilor

- 76% cred în minuni

- 64% cred în judecata de apoi

- 64% se consideră norocoşi

- 61% urmăresc horoscopul

- 49% cred în vise premonitorii

- 46% cred în sfârşitul lumii

- 22% joacă la Loto 6 din 49

Citeşte mai multe despre:   studiu,   romani,   Horoscopul zilei,   sondaj