Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Studiu: Oamenii care nu dorm suficient, risc ridicat de îmbolnăvire (VIDEO)

Studiu: Oamenii care nu dorm suficient, risc ridicat de îmbolnăvire (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 13 Sep 2015, 12:45
Studiu: Oamenii care nu dorm suficient, risc ridicat de îmbolnăvire (VIDEO) Foto: milkbee.com Eveniment
Oamenii care nu dorm suficient riscă să se îmbolnăvească mult mai repede decât în mod normal. Asta arată specialiştii americani care au realizat şi un studiu, bazat pe sute de voluntari expuşi unor viruşi ai răcelii, informează B1 TV.

Rezultatul analizei este susţinut şi de medicii români, care atrag atenţia că persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte se pot alege cu răceli sau alte boli grave.

Oamenii de știință americani spun că lipsa odihnei poate conduce la efecte negative severe. Potrivit unui studiu bazat pe sute de voluntari expuşi unor viruşi ai răcelii, persoanele care au dormit mai puțin de șase ore pe noapte erau de 4-5 ori mai predispuşi la boli.

Şi medicii români trag un semnal de alarmă în acest sens.

”Persoanele care dorm foarte puţin sunt supuse riscului de a dezvolta anumite îmbolnăviri. Este afectat sistemul imunitar, ca urmare a acestei afectări pot apărea diverse infecţii. Persoanele care dorm mai puţin pot fi expuse riscurilor de accidente vasculare cerebrale, au un risc crescut de infarct miocardic şi de dezvoltare a bolilor cronice”, afirmă Valeria Herdea, medic de familie.

”Există riscuri majore pentru sănătate, pentru reducerea duratei somnului, în special cele care ţin de afecţiunile cardio vasculare, imunitare şi cele metabolice. Modificările neoropsihice de tipul depresiei pot să fie agravate de lipsa somnului şi nu este o surpriză să apară tentativele de suicid”, spune Tudor Ciuhodaru, șef UPU Spital Iași.

Doctorii mai spun că, în primă fază, cei care se odihnesc mai puţin decât au nevoie răcesc mai des şi îşi pierd capacitatea de concentrare.

”Din cauza faptului că se concentrează mai greu, pot avea reacţii întârziate şi pot avea o frecvenţă mai mare în producerea accidentelor rutiere, dar la acealeaşi persoane se constată decesul prematur, prin moarte subită. Există sindromul de oboseală cronică, care este o realitate”, mai spune Valeria Herdea, medic de familie.

Lipsa somnului duce la îmbolnăviri mai dese