Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Studiu: Persoanele care aderă la ideologii extremiste, mai puțin capabili să îndeplinească sarcini mentale complexe

Studiu: Persoanele care aderă la ideologii extremiste, mai puțin capabili să îndeplinească sarcini mentale complexe

Un articol de: George Lupu - 23 Feb 2021, 16:49
Studiu: Persoanele care aderă la ideologii extremiste, mai puțin capabili să îndeplinească sarcini mentale complexe sursa foto: pixabay Eveniment

Creierul nostru conține indicii despre ideologiile pe care le alegem, potrivit cercetărilor, care au sugerat că persoanele care susțin atitudini extremiste tind să aibă performanțe slabe în sarcinile mentale complexe, scrie theguardian.com.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au încercat să evalueze dacă dispoziția cognitivă - diferențele dintre modul în care informațiile sunt percepute și prelucrate - sculptează concepții ideologice despre lume, cum ar fi credințe politice, naționaliste și dogmatice, dincolo de impactul factorilor demografici tradiționali, cum ar fi vârsta, rasa și sexul.

Studiul, bazat pe cercetări anterioare, a inclus peste 330 de participanți din SUA cu vârste cuprinse între 22 și 63 de ani, care au fost expuși la o serie de teste - 37 de sarcini neuropsihologice și 22 de sondaje de personalitate - pe parcursul a două săptămâni.

Sarcinile au fost concepute pentru a fi neutre, nu emoționale sau politice - au implicat, de exemplu, memorarea formelor vizuale. Cercetătorii au folosit apoi modelarea pentru a extrage informații din acele date despre percepția și învățarea participantului și despre capacitatea lor de a se angaja în procesări mentale complexe și strategice.

În general, cercetătorii au descoperit că atitudinile ideologice reflectă luarea deciziilor cognitive, potrivit studiului publicat în revista Philosophical Transactions of the Royal Society B.

O constatare cheie a fost că persoanele cu atitudini extremiste tindeau să se gândească la lume în termeni de albi și negru și întâmpinau greutăți la sarcini complexe care necesitau pași mentali complicați, a spus autorul principal, dr. Leor Zmigrod, de la departamentul de psihologie din Cambridge.

„Persoanele sau creierele care se luptă să proceseze și să planifice secvențe de acțiune complexe pot fi mai atrase de ideologii extreme sau de ideologii autoritare care simplifică lumea”, a spus ea.

Ea a spus că o altă caracteristică a persoanelor cu tendințe spre extremism pare să fie că nu sunt buni în reglarea emoțiilor, ceea ce înseamnă că sunt impulsivi și au tendința de a căuta experiențe emoționale evocatoare. „Și astfel acest fel ne ajută să înțelegem ce fel de individ ar putea fi dispus să intre și să comită violență împotriva altor nevinovați”.

Participanții care sunt predispuși la dogmatism - blocați în modul lor de gândire și relativ rezistenți la dovezi credibile - au de fapt o problemă cu procesarea dovezilor chiar și la un nivel perceptiv, au descoperit autorii.Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

În unele sarcini cognitive, participanții au fost rugați să răspundă cât mai repede și cât mai exact posibil. Oamenii care s-au aplecat spre conservatorii politici au avut tendința de a alege strategia lentă și constantă, în timp ce liberalii politici au adoptat o abordare puțin mai rapidă, mai puțin precisă.

 

„Este fascinant, deoarece conservatorismul este aproape un sinonim pentru precauție”, a spus ea. „Vedem că - la nivel neuropsihologic de bază - indivizii care sunt conservatori din punct de vedere politic ... tratează pur și simplu cu prudență fiecare stimul pe care îl întâmpină."