Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Studiu: România, în topul țărilor cu cel mai accentuat declin demografic. 70% din populația din Europa Centrală și de Est va dispărea până în 2100

Studiu: România, în topul țărilor cu cel mai accentuat declin demografic. 70% din populația din Europa Centrală și de Est va dispărea până în 2100

Un articol de: Irina Mina - 10 Sep 2020, 14:59
Studiu: România, în topul țărilor cu cel mai accentuat declin demografic. 70% din populația din Europa Centrală și de Est va dispărea până în 2100 Eveniment

Europa Centrală și de Est pierde masiv populație, potrivit studiilor recente efectuate de Uniunea Europeană și de grupuri de oameni de știință de la instituții ori publicații prestigioase, precum Lancet. Mai exact, “hemoragia” din acest sector va duce la o depopulare de anvergură în zonă, țări ca România, Bulgaria sua Ucraina urmând să piardă undeva între 50-70% din populație până în anul 2100.

 

România, în topul țărilor cu cel mai accentuat declin demografic

 

Potrivit statisticilor ONU, în următorii 10 ani Letonia, Lituania, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Croația, Bosnia și Herțegovina și România se află printre primele 10 țări cu cea mai rapidă scădere din lume, restul regiunii fiind nu foarte în urmă, scrie emerging-europe.com.

Această scară a depopulării este ceva ce nicio țară nu își dorește. O demografie în scădere și îmbătrânire poate crea tulpini în sistemul de asistență medicală și socială, restrângând în același timp competitivitatea și longevitatea pieței muncii. Această relație intrinsecă între componența populației și forța economică influențează și mai mult puterea geopolitică, creând o buclă de feedback la scară largă.

În cele din urmă, acest lucru poate afecta tinerii, atât din punct de vedere economic, cât și politic, amplificând emigrația. Sute de mii de tineri din Europa emergentă au plecat deja spre vest, în căutarea unor oportunități economice mai bune.

Un sondaj efectuat anul trecut în Ucraina, una dintre țările cele mai afectate de declinul demografic, arăta că 55% dintre persoanele intervievate au în intenție relocarea într-o altă țară.

Într-un efort de a depăși această situație multe dintre guvernele regiunii, în special cele cu o înclinație mai naționalistă și de dreapta, vin cu politici axate pe creșterea ratei fertilității.

Cu toate acestea, acest impuls de a stabili ceea ce unii analiști au numit „fabrici de copii” nu este răspunsul. În unele cazuri, aceste politici pot chiar înrăutăți situația.Și-a anulat nunta, după ce a aflat un lucru TERIBIL despre partenerul său. În toți cei șapte ani de relație i-a ASCUNS asta

 

De ce eșuează programele de creștere a natalității

 

În ciuda măsurilor luate de guvernele statelor din zonă, nu se remarcă o redresare a situației. Natalitatea nu a explodat, iar tineretul continuă să emigreze.

Ocuparea forței de muncă și stabilitatea economică au un impact mult mai mare asupra ratei natalității decât orice politici înguste bazate pe fertilitate. De exemplu, implementarea de către Estonia a măsurilor de creștere a fertilității părea să funcționeze atunci când au coincis cu o scădere semnificativă a șomajului. Cu toate acestea, când șomajul a început să crească din nou, rata natalității a scăzut.

În loc de un răspuns nuclear centrat pe familie, un raport recent al Comitetului Economic și Social European (CESE) a subliniat că ar trebui să se acorde prioritate politicilor de piață a muncii axate pe om pentru combaterea șomajului și stabilirea unor oportunități economice durabile, în combinație cu promovarea unei echilibru sănătos între viață profesională și viață de familie, concediu parental flexibil, îngrijire de înaltă calitate și investiții în servicii publice.

„Statele membre [UE] cu politici familiale active, care sunt diverse și reflectă culturile lor, au rate de natalitate mai mari decât cele care nu au nici una sau slabă”, explică Stéphane Buffetaut, raportor al CESE. „Astfel de politici fac parte dintr-un cadru mai larg care le garantează eficacitatea: locuri de muncă, dinamici economice și sociale, o cultură favorabilă familiei, o politică adaptată a locuințelor, un sistem educațional eficient și politici de mediu.”

Scopul de a contracara depopularea ar trebui, prin urmare, să abordeze cauzele la nivel fundamental, făcând țara mai locuibilă pentru început.

Citeşte mai multe despre:   demografie