Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment STUDIU: Sănătatea mamei și a copilului, pusă în pericol de COVID-19. Alte cauze ce periclitează progresele din domeniu

STUDIU: Sănătatea mamei și a copilului, pusă în pericol de COVID-19. Alte cauze ce periclitează progresele din domeniu

Un articol de: Andrei Ștefan - 28 Sep 2020, 14:19
STUDIU: Sănătatea mamei și a copilului, pusă în pericol de COVID-19. Alte cauze ce periclitează progresele din domeniu FOTO: Pixabay.com Eveniment

Potrivit unui raport realizat de mișcarea „Every Woman Every Child, progresele înregistrate în domeniul sănătății femeii și copilului sunt puse în pericol de către virusul COVID-19. Alte cauze care periclitează domeniul sunt conflictele și criza climatică.

 

Sănătatea mamei și a copilului, afectată de mai mulți factori

 

Mai exact, de la lansarea mișcării în urmă cu 10 ani, este coordonată de secretarul general al ONU, s-au înregistrat progrese remarcabile în sensul ameliorării sănătății femeilor, copiilor și adolescenților din lumea întreagă.

„De exemplu, rata de mortalitate a copiilor sub 5 ani a atins un minim istoric în 2019 și peste 1 miliard de copii au fost vaccinați în ultimul deceniu. Acoperirea vaccinală, nașterile asistate de personal calificat și accesul la apă potabilă au înregistrat procente de peste 80%.

Mortalitatea maternă s-a redus cu 35% din anul 2000, scăderile cele mai consistente raportându-se după 2010. De asemenea, potrivit estimărilor, au fost prevenite 25 de milioane de căsătorii timpurii în ultimul deceniu”, se arată într-un document al UNICEF.

Conflictele, instabilitatea climatică și pandemia de COVID-19, în special, pun în pericol aceste realizări.

Potrivit raportului, anul trecut, 5,2 milioane de copii sub 5 ani și 1 milion de adolescenți au decedat în urma unor cauze evitabile.

Concret, în 2019, 82% dintre decesele apărute înainte de vârsta de 5 ani și 86% dintre cele înregistrate în rândul mamelor au survenit în Africa Subsahariană și Asia de SudO femeie din Argeș a găsit 10.000 de lei într-o parcare și a crezut că poate să-i păstreze. După patru zile cineva i-a bătut la ușă

Mai exact, la fiecare 13 secunde, a murit un nou-născut, iar la fiecare oră, 33 de femei nu au supraviețuit nașterii și, zilnic, 33.000 de fete au fost forțate să se căsătorească, de obicei cu bărbați mult mai în vârstă.

 

COVID-19, cauza principală actuală care afectează progresele în domeniu

 

Criza generată de noul coronavirus adâncește inechitățile existente, întreruperea serviciilor medicale esențiale afectând femeile și copiii cei mai vulnerabili.

De asemenea, în momentul maxim al crizei, au fost închise în 192 de țări, ceea ce a afectat 1,6 miliarde de elevi. Și violența domestică sau abuzul asupra femeilor au luat amploare, iar sărăcia și foametea se intensifică proporțional.

„Pandemia de COVID-19 riscă să anuleze ani întregi de progrese în domeniul sănătății reproducerii și al sănătății mamei, copilului și adolescentului. Acest lucru este inacceptabil”, a afirmat Muhammad Ali Pate, Director global pentru sănătate, nutriție și populație în cadrul Grupului Băncii Mondiale și director al Mecanismului de Finanțare Mondială (MFM).

„Chiar și înainte de pandemia de COVID-19, undeva în lume, murea un copil sub 5 ani la fiecare șase secunde. Milioane de copii care trăiesc în zone de conflict și în contexte fragile se confruntă cu greutăți și mai mari de la debutul pandemiei. Trebuie să lucrăm împreună ca să răspundem nevoilor stringente cauzate de pandemie, consolidând în același timp sistemele de sănătate. Doar așa putem apăra și salva vieți”, a completat și Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   UNICEF