Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment SUMAL 2.0, cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de păduri, operațional de la 1 noiembrie

SUMAL 2.0, cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de păduri, operațional de la 1 noiembrie

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 29 Oct 2020, 13:55
SUMAL 2.0, cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de păduri, operațional de la 1 noiembrie Foto: mmediu.ro Eveniment

Ministerul Mediului a anunțat că noul SUMAL, cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de păduri, va funcționa din 1 noiembrie. Cu ajutorul acestuia, se va şti în permanenţă cât lemn s-a tăiat din pădurile României şi unde a fost dus.

 

Noul SUMAL, funcțional de 1 noiembrie

 

Ministerul Mediului a transmis că din prima zi a lunii noiembrie toți cei peste 100.000 de utilizatori ai SUMAL 2.0 vor putea opera sistemul informatic. 

Prin modificarea recent adusă Codului Silvic, avizul de transport va fi obligatoriu nu doar materialul lemnos, ci şi pentru toate celelalte produse din lemn: rumeguş, biomasă, coaja arborilor şi orice rest de lemn. Această modificare introduce automat, ca utilizatori în SUMAL, zeci de mii de noi agenţi economici, care până acum nu aveau obligaţia raportării în sistem. 

Pentru ca noii utilizatori ai SUMAL-ului să se familiarizeze cu noul sistem, vechea versiune va mai fi disponibilă până pe 31 ianuarie 2021. Utilizatorii sunt obligaţi să le folosească concomitent. După acest termen, urmărirea transabilităţii se va realiza exclusiv prin noul SUMAL.

Gelu Puiu, secretar de stat pentru păduri în cadrul Ministerul Mediului, a declarat că finalizarea SUMAL 2.0 este „cea mai importantă măsură asumată prin Programul de Guvernare, în ceea ce priveşte stoparea tăierilor ilegale de lemn”.

 

Rolul SUMAL 2.0 în protejarea pădurilor

 A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

Folosirea noului sistem, care aduce o serie de inovații față de versiunea precedentă, va ajuta la combaterea tăierior ilegale și va simplifica munca lucrătorilor silvici din teren.

„Astfel, se va putea urmări, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare, devenind astfel foarte dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu acelaşi aviz. SUMAL 2.0 obligă şi la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum şi însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS înainte de a se face tăierea”, explică autoritățile.

Tot prin SUMAL 2.0, în fiecare zi vor putea fi văzute volumele de material lemnos din orice depozit din ţară. Catitățile vor fi actualizate automat de sistem.

SUMAL 2.0 nu mai permite realizarea transportului dublu pe acelaşi aviz şi nici evitarea voită a înregistrării în sistem prin realizarea de transporturi multiple cu cantităţi reduse. Transportatorii nu vor mai avea voie să transporte, în total, mai mult de 20 mc pe an, dacă nu sunt înregistraţi în noul SUMAL.

 „Vom şti în permanenţă cât lemn s-a tăiat din pădurile României, unde va fi dus acesta, fie în depozit, fie la  terţi”, a insistat secretarul de stat Gelu Puiu.

 

Tăierile ilegale de păduri, aspru sancționate prin noul Cod Silvic

 

La începutul lunii trecute, președintele Klaus Iohannis a promulgat noul Cod Silvic

Legea prevede că tăierea fără drept, de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte cu închisoare de până la 7 ani sau cu amendă.

De asemenea, nimeni nu mai are voie să ia arborii doborâţi sau rupţi de fenomene naturale. Și această faptă se perdepsește cu închisoare ori amendă, după caz.

În lege se mai prevede confiscarea mașinilor cu care sunt transportați arborii.
 

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Mediului,   SUMAL,   defrisari,   taieri de paduri,   paduri in Romania