Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Klaus Iohannis găzduiește, în perioada 17-18 septembrie, Summitul Inițiativa celor Trei Mări

Klaus Iohannis găzduiește, în perioada 17-18 septembrie, Summitul Inițiativa celor Trei Mări

Un articol de: -
Eveniment

România găzduieşte în perioada 17-18 septembrie Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, cât şi prima ediţie a Forumului de Afaceri. Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre UE aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Summitul se desfășoară la București, la inițiativa Președintelui Klaus Iohannis, care, în 2017, la Summitul de la Varșovia, a propus găzduirea de către România a celei de-a treia ediții a Inițiativei celor Trei Mări, precum și a primului Forum de Afaceri, ofertă acceptată de toți participanții.

La acest eveniment vor participa 9 Președinți (România, Bulgaria, Ungaria, Austria, Polonia, Croația, Slovacia, Slovenia și Lituania) din cele 12 state participante, 1 prim-ministru (Polonia), 2 preşedinţi de Camere ale Parlamentului (Cehia și Estonia) şi un ministru de externe (Letonia) vor participa la Summit. În plus, vor participa, ca invitați speciali/parteneri ai Iniţiativei, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Secretarul Energiei al SUA, Rick Perry, Președintele Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare și Președintele Băncii Europene de Investiții, la care se adaugă reprezentarea Băncii Mondiale. În plus, vom avea reprezentată și Germania în premieră, în calitate de invitat de onoare/stat partener, la nivel de ministru al afacerilor externe.

Unul dintre argumente principale pentru care România a ales să găzduiască acest summit este pentru a a se adresa unei nevoi reale a celor 12 state participante, și anume de dezvoltare economică și de interconectare regională, în vederea atingerii convergenței cu Europa de Vest. 

În calitate de gazdă a Summit-ului din acest an, dar și ținând cont de statutul nostru de stat profund pro-european și pro transatlantic, Președintele Klaus Iohannis și-a asumat, în coordonare cu liderii celorlalte state participante la Inițiativă, promovarea a trei linii directoare strategice ale I3M, și anume că acesta reprezintă un format de cooperare pro-dezvoltare economică, pro-european și pro-transatlantic.

România a reuşit pentru ediţia din acest an să obțină, prin argumente solide și consecvente, un sprijin ferm al Comisiei Europene și participarea Președintelui Juncker, dar şi a Germaniei (la ediția din 2017 de la Varșovia nu a existat niciun reprezentant al instituțiilor europene).

Conform propunerilor României, Inițiativa urmărește să contribuie, ca prim obiectiv, la dezvoltarea economică a regiunii, prin conectivitate la nivelul infrastructurii, în special pe axa Nord-Sud, dar nu numai, în trei domenii principale - transport, energie, digital, care nu exclud şi alte domenii ce pot fi asumate în viitor de către Iniţiativă. 

Al doilea obiectiv vizează creșterea convergenței reale între statele membre ale UE contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru relansarea proiectului european.

În al treilea rând, Inițiativa are rolul de a contribui la consolidarea legăturilor transatlantice.

Prin Summitul de la București din 2018, se intră într-o nouă etapă în evoluția Inițiativei, axată pe rezultate concrete. Astfel, în cadrul Summitului, statele participante urmează să își exprime susținerea politică pentru o listă de 48 de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului și digital. Omologarea politică a listei la Summit va permite o accesare mai facilă a finanţării pentru proiecte din surse UE, SUA şi regionale.

Pentru România, proiectele prioritare identificate de către guvern sunt: BRUA, Fairway Danube (mentenanță și reabilitare a canalului navigabil al Dunării), Modernizarea și dezvoltarea liniei de cale ferată Constanța-Gdansk, Soluții de interoperabilitate pentru un sector energetic digitalizat și sustenabil în domeniul stocării energiei, Bursa de transporturi în regiunea I3M și Platforma de monitorizare a bazinelor hidrografice în regiunea I3M. 

În ceea ce privește Forumul de Afaceri al I3M, care se va desfășura în premieră în România, acesta va avea o anvergură impresionantă și va reuni peste 600 reprezentanți ai mediului de afaceri și academic, precum și oficiali provenind din statele participante, alte state UE, SUA, regiunea noastră extinsă (Balcanii de Vest, R.Moldova, Ucraina, Georgia). 

Forumul are rolul de a stimula inițiativele de afaceri și investițiile în regiune, dar și de a stimula instrumente de dezvoltare economică, precum IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile și incubatoarele de afaceri din regiune. Forumul va analiza, printr-o serie de paneluri de dezbateri de tip policy, implicaţiile strategice ale evoluţiilor din cadrul Iniţiativei.

În cadrul Forumului, va fi operaționalizată rețeaua Camerelor de Comerț din statele Inițiativei, prin semnarea unei Declarații comune în acest sens. 

Un alt pas important îl reprezintă semnarea unui document pentru crearea  Fondului de Investiții al Inițiativei celor 3 Mări, care își propune să contribuie la co-finanțarea proiectelor prioritare. Acesta va reprezenta un vehicul important prin care regiunea își va mobiliza şi va prioritiza contribuțiile financiare concrete şi necesare ale statelor participante pentru implementarea proiectelor regiunii.
 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis
 
 
 
Loading...