Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment "Sunt aerofob, dar mă tratez" – Proiect în premieră în România pentru tratarea fricii de avion

"Sunt aerofob, dar mă tratez" – Proiect în premieră în România pentru tratarea fricii de avion

Un articol de: - 28 Aug 2015, 13:25
"Sunt aerofob, dar mă tratez" – Proiect în premieră în România pentru tratarea fricii de avion Foto: cronicadeiasi.ro Eveniment

”Sunt aerofob, dar mă tratez”, proiectul pilot destinat să-i ajute pe cei care se tem să călătorească pe calea aerului, a fost lansat joi, informează gandul.info.

Proiectul a fost lansat de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti în parteneriat cu Tarom și se va desfășura în fiecare zi de sâmbătă, începând cu mijlocul lunii octombrie. Cei care se înscriu vor participa la o sesiune de șase săptămâni, fiecare ședință urmând să aibă între două și patru ore.

"Ne-am ales sloganul «Sunt aerofob, dar mă tratez» inspiraţi de filmul «Sunt timid , dar mă tratez». Iniţiativa acestui proiect a fost determinată de obiectivul de a oferi clienţilor servicii de cea mai bună calitate, luând în calcul faptul că, din punct de vedere statistic, 1 din 5 oameni suferă de aerofobie", a declarat Valentin Iordache, director al Departamentului Comunicare şi Relaţii Publice al Companiei Aeroporturi Bucureşti.

Proiectul este o premieră pentru România, dar dacă va avea succes, fi instituit un curs pentru cei care vor dori să se trateze de anxietatea din timpul zborului, cursurile în acest caz fiind contra cost.

Proiectul pilot va avea şase sesiuni, intitulate "Frica şi teama", "Oamenii care lucrează în aviaţie", "Avionul şi caracteristicile sale tehnice", "Strategii de succes pentru eliminarea fricii de zbor", Pregăteşte-te de zbor" şi "Să trecem la zbor", iar cursanţilor le vor fi prezentate caracterisiticile tehnice ale avionului, dar şi comportamentul aeronavei pe timp de ceaţă, furtună, turbulenţe, goluri de aer.

Dacă la început cursații vor putea vedea o aeronavă pregătindu-se de zbor, la final aceștia chiar vor participa la un zbor de 20-40 de minute. Cursurile vor fi asigurate de către o echipă de psihoterapeuți.

”La primul zbor din viaţa mea mi-a fost rău, dar nu teamă. Vă sfătuiesc ca înainte de a pleca într-o călătorie cu avionul să vă odihniţi, să nu urmăriţi filme cu catastrofe aviatice, să vă ţineţi departe de ştirile negative. Avionul este cel mai sigur mijloc de transport în comun. (...) Nu vă lăsaţi dominaţi de fică. Fiţi pozitivi, aveţi atât de multe lucuri de văzut acolo sus. Să mergi pe nori este feeric. Să ştiţi că şi pilotul are acasă familie şi vrea să se întoarcă la ea", a afirmat Geta Popescu, însoţitor de bord și "legendă vie" a Tarom.

La rândul ei, pilotul Anca Petrahe recomandă călătorilor să anunțe echipajul de zbor dacă le este teamă.

”Ar fi foarte bine ca echipajul să ştie dinainte că are la bord călători care suferă de anxietate, cu fircă de avion. Putem acorda ajutor celor cu astfel de probleme”, a mai spus aceasta.

Psihoterapeutul Ionela Pandilică a explicat că temerile resimțite de unii pasageri nu sunt deloc simple.

”În primul rând, experimentează simptome total neplăcute lui. În al doilea rând, trăieşte la intensitate maximă aceste simptome, precum tahicardie şi respiraţie îngreunată, iar acestea îl duc cu gândul la lucruri negative - «pot să am un atac cerebral acum, pot să am un atac de cord». Pentru că adrenalina creşte foarte mult. Se tem că ar putea muri. Cele mai multe răspunsuri sunt «da, îmi este teamă că am să mor», «da, îmi este teamă ca avionul să nu se prăbuşească». Teama de a nu-şi putea coordona reacţiile. Poate înainte să urce în avion să nu aibă nimic, dar de cum pune piciorul în avion să se declanşeze această star,e care este o stare indusă. Mulţi pasageri, chiar la prima cursă, sunt traumatizaţi numai de experinţa trăită şi povestită de persoane apropiate. Sigur că dacă sunt turbulenţe anxietatea creşte progresiv şi dezvoltăm teama de zbor”, a mai spus Pandilică.Citeşte mai multe despre:   premiera,   avioane