Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Superstiţii de Sfântul ANDREI: Noaptea strigoilor şi a farmecelor de iubire

Superstiţii de Sfântul ANDREI: Noaptea strigoilor şi a farmecelor de iubire

Un articol de: B1.ro - 29 Noi 2018, 10:34
Superstiţii de Sfântul ANDREI: Noaptea strigoilor şi a farmecelor de iubire Eveniment

Data de 30 noiembrie este cunoscută la români drept ziua Sfântului Andrei, o zi încărcată de simbolistică, superstiţii şi datini. Se spune că Sfântul Andrei este ocrotitorul românilor deoarece el este cel care a creştinat poporul român după ce a poposit în Dobrogea. Prima Biserică creştină de pe teritoriul ţării noastre şi primii preoţi ortodoxi poartă marca Sfântului Andrei, produs direct al acţiunilor acestuia. Pe lângă această semnificaţie, în conştiinţa românească dăinuie o serie de superstiţii, obiceiuri, unele explicabile, altele nu.

Obiceiurile şi datinile româneşti care învăluie această zi sunt numeroase şi au farmecul lor. Ziua de Sfântul Andrei generează atât bucurie, cât şi frică în rândurile românilor din pricina credinţei în strigoi şi moroi. Aceste obiceiuri şi superstiţii diferă şi în funcţie de zona geografică, dar simbolistica este cam aceeaşi. Oamenii vizau belşugul, casătoria, protecţia de elemente malefice şi căutau un salvator în Sfântul Andrei, scrie Historia.

O explicaţie pentru existenţa obiceiurilor păgâne într-o zi de mare sărbătoare creştină este faptul că ziua de celebrare a Sfântului Andrei s-a suprapus zilei de celebrare a unei importante divinităţi dacice, personificare a lupului. Românii au îmbogăţit această zi cu preziceri ale viitorului în dragoste şi ale prosperităţii.

Data de 30 noiembrie reprezintă şi ultima zi de toamnă din an, iar multitudinea de superstiţii şi obiceiuri marchează începutul iernii, încetinirea ciclului naturii, şi, implicit, momentul în care hotarul dintre viaţă şi moarte este extrem de fragil. Aceasta ar putea fi o altă explicaţie a faptului că românii consideră noaptea de Sfântul Andrei momentul în care lumea celor vii se întrepătrunde cu cea a spiritelor.

În noaptea de 29 spre 30 noiembrie se crede că îşi fac apariţia strogoii şi moroii, duhuri rele, iar oamenii apelează la puterile magice ale usturoiului pentru a fi protejaţi. Uşile, ferestrele, grajdurile sunt unse cu usturoi, oamenii manâncă usturoi sau chiar se ung pe corp cu el pentru a nu fi atacaţi de aceste creaturi nefaste.

Paradoxal, în această noapte, se poate apela la duhurile rele pentru a afla identitatea unor hoţi sau criminali sau locul unde s-au pierdut lucruri ori oameni. Postul vreme de trei zile, lumânările, bănuţii din argint, apa sfinţită, într-un cadru marcat de moarte, cimitirul satului, sunt elementele folosite în această practică ritualică ce poate fi săvârşită doar de persoane cu mintea puternică.

În noaptea Sfântului Andrei se crede că lupii încep să vorbească, îşi pot mişca gâtul, devin mai sprinteni, iar oamenii care îi aud află secrete groaznice. Plata este însă una teribilă, pentru că aceşti oameni vor fi atacaţi de lupi şi se vor transforma în vârcolaci.

Ritualurile de dragoste nu lipsesc, iar fetele care vor să-şi vadă în vis “ursitul”, îşi pun busuioc sau 41 de boabe de grâu sub pernă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Acestea trebuie să recite şi un descântec înainte de a adormi:„Voi, 41 de fire de grâu, / Eu voi adormi/ Şi voi hodini/ Dar eu mă rog lui Dumnezeu/ Să-mi trimită îngerul meu, / Cel ce mi-e dat de Dumnezeu".

Un alt obicei este acela al prevestirilor meteo. Se spune că dacă este cer senin şi lună plină, iarna va fi blândă, dar dacă cerul este întunecat, atunci se prevesteşte o iarnă grea.

În noaptea Sfântului Andrei se poate prevedea cât de rodnice vor fi livezile şi ogoarele. Oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, vor avea un an bogat. Un alt mijloc este semănarea de grâu în mici vase sau folosirea a 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) lăsate în pod până la Crăciun - cele stricate sunt semn de lună ploioasă, cele încolţite sunt semn de bogăţie.

Mai trebuie spus că odată cu globalizarea românii au dat multe din obiceiurile din noaptea Sfântului Andrei pe cele ale catolicilor din noaptea de Halloween, 31 octombrie...Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

 

Citeşte mai multe despre:   Sfantul Andrei