Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment SURSE: DIICOT a primit plângerea legată de accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății / Corpul de control al premierului sesizase Parchetul General pe 9 aprilie

SURSE: DIICOT a primit plângerea legată de accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății / Corpul de control al premierului sesizase Parchetul General pe 9 aprilie

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 14 Apr 2021, 16:28
SURSE: DIICOT a primit plângerea legată de accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății / Corpul de control al premierului sesizase Parchetul General pe 9 aprilie Foto: Inquam Photos - Alexandru Busca Eveniment

Plângerea privind accesarea Registrului Electronic de Vaccinări (RENV) cu parola Ministerului Sănătății a ajuns la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), informează G4Media, care citează mai multe surse.

Pe 9 aprilie, Corpul de control al premierului Florin Cîțu a sesizat Parchetul General în legătură cu accesarea Registrului.

 

Concluziile Corpului de control al premierului în cazul accesării RENV și explicațiile Ministerului Sănătății

 

Corpul de control efectuase o verificare vizavi de modul în care Registrul a fost accesat de către Ștefan Voinea, consilier onorific al lui Vlad Voiculescu, atunci ministru al Sănătății. Baza de date a fost apoi publicată pe site-ul guvernamental data.gov.ro.

Guvernul preciza la acea vreme că regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a transmis că baza de date din RENV nu avea niciun grad de secretizare, deci putea fi accesată de orice persoană: „Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară. În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil”.

De altfel, chiar Vlad Voiculescu a spus că Ștefan Voinea avea dreptul să acceseze datele respective: „Evident că i-am dat voie. A fost una dintre atribuțiile sale. Evident că de asta se ocupa. Avea dreptul legal să acceseze datele. Nu vorbim despre date secrete. Nu sunt date clasificate. Ministerul Sănătății a făcut solicitare la INSP. Lucrurile sunt cât se pote de clare. Accesul este al ministerului Sănătății, nu al unei persoane sau alta”.