Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Tabloul Salvator Mundi al lui Leonardo da Vinci, descoperit și evaluat la 120 de milioane de lire

Tabloul Salvator Mundi al lui Leonardo da Vinci, descoperit și evaluat la 120 de milioane de lire

Un articol de: - 02 Iul 2011, 21:34
Foto: lairweb.org.nz Eveniment

Celebrul tablou Salvator Mundi al lui Leonardo da Vinci a fost descoperit recent într-o colecție privată, după ce fusese vândut în cadrul unei licitaţii pentru doar 45 de lire, potrivit Daily Mail. În urma acestei descoperiri, tabloul a fost reevaluat la 120 de milioane de lire sterline.

Salvator Mundi (Salvatorul Lumii), pictură în ulei pe un cadru de lemn, îl reprezintă pe Iisus Hristos cu mâna dreaptă ridicată oferindu-şi binecuvântarea, iar în mâna stângă ţinând globul pământesc.

Până de curând, opera de artă a fost atribuită unuia din elevii lui da Vinci, însă, conform noilor descoperiri, pictura a fost realizată chiar de maestru, lucru care a crescut în mod evident valoarea picturii.

Experţii implicaţi în operaţiunea de stabilire a autenticităţii şi-au păstrat anonimatul, iar specialiștii de la National Gallery din Londra, muzeul unde urmează să fie expus tabloul, au refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.

Deşi cunoscut de peste 50 de ani, tabloul a fost atribuit până de curând unuia din ucenicii lui Leonardo.

Păstrat în London National Gallery, tabloul are aceleaşi dimensiuni cu un alt tablou celebru aparţinând lui Leonardo, Sfântul Ioan Botezătorul, expus la Luvru, muzeul parizian ce găzduieşte poate cea mai faimoasă opera a lui Leonardo, Monalisa

Mai mult, opera s-a dovedit a fi aparţinut regelui Carol I şi fiului său Carol al II-lea, potrivit The Times. După cei doi regi, tabloul şi-a pierdut urma, până când în secolul al XIX-lea un colecţionar britanic, Sir Francis Cook, a devenit proprietarul picturii, fără a şti însă cine este celebrul ei autor.

În 1958, în cadrul unei licitaţii organizate de Sotheby’s, acesta a vândut tabloul pentru doar 45 de lire sterline. Atunci tabloul fusese atribuit lui Boltraffio, pictor renascentist considerat cel mai bun ucenic al lui da Vinci.
Citeşte mai multe despre:   tablou
 
 
 
Loading...