Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Tânăra alpinistă Dor Geta Popescu, care a murit în avalanșa din Retezat, a fost condusă pe ultimul drum de familie și sute de oameni

Tânăra alpinistă Dor Geta Popescu, care a murit în avalanșa din Retezat, a fost condusă pe ultimul drum de familie și sute de oameni

Un articol de: - 26 Apr 2017, 18:09
Foto: Telegraf Eveniment

Orașul Râșnov a fost miercuri un loc al durerii și suferinței. Sute de persoane au condus-o pe ultimul drum pe Dor Geta Popescu, fata de 14 ani care a bătut numeroase recorduri în alpinismului mondial. Muntele a fost cel care i-a dat numeroase recorduri și pe care și-a petrecut mare parte din ani, dar tot muntele a fost cel care i-a luat și viața. Tânâra a murit după ce a fost surprinsă de o avalanță, sâmbătă, în Retezat.

Alături de Dor Geta Popescu, a murit în avalanșa din Retezat și Erik Gulacsi, un tânăr alpinist de doar 12 ani. Familia acestuia a ales însă să îl încinereze marți și să îi depună cenușa în vârful munților unde băiatul s-a simțit cel mai bine.

Slujba de înmormântare a tinere alpiniste a avut loc în aer liber și nu în biserică deoarece fata s-a simțit cel mai bine în natură. Familia, prietenii și cunoscuții au adus mii de crizanteme albe pe care le-au depus la catafalcul tinerei alpiniste, conform Adevărul. În fața cortegiului prietenii fetiței au purtat aranjamente florale cu bilețe în care erau trecute toate recordurile bătute în cariera sa de alpinistă.

"Sunt aici toate recordurile ei, succesele ei, toate ascensiunile pe care le-a făcut şi de care era tare mândră", au spus tinerii care purtau pe braţe coşurile de flori.  

Dor Geta Popescu era considerată alpinista fenomen a României. Avea în palmares opt recorduri mondiale şi unul european. Dor Geta Popescu a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007. Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii ei stabilit în iulie 2008.  

În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008. În luna februarie a anului 2016 a obţinut un alt record mondial de vârstă, când a urcat pe Aconcagua (6960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America. A reuşit în luna mai 2016 să doboare două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună, după ce a atins vârful Denali din Alaska şi Pico de Orizaba din Mexic. 

Dor Geta Popescu era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţinea titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A mai fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015 şi din nou în 2016.
 

Citeşte mai multe despre:   inmormantare,   avalansa,   tragedie
 
Loading...