Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sălaj: Tezaur de monede din argint, descoperit la marginea unui drum de ţară (FOTO)

Sălaj: Tezaur de monede din argint, descoperit la marginea unui drum de ţară (FOTO)

Un articol de: - 20 Apr 2018, 19:24
Sălaj: Tezaur de monede din argint, descoperit la marginea unui drum de ţară (FOTO) Eveniment

Un tezaur ce include circa 60 de monede, majoritate din argint, au fost descoperite la marginea unui drum din zona localităţii Fetindia, județul Sălaj.

Piesele datează de la finalul Evului Mediu, ultimele fiind aduse la suprafaţă joi, de către specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

"Un prim lot, de 29 de monede din argint, a fost descoperit, în luna martie, de un detectorist, aşa cum îi numim noi, din Zalău, în zona numită 'Între dealuri', la marginea unui drum ce face legătura între localităţile Fetindia şi Meseşenii de Jos. Zona e situată mai aproape de hotarul satului Fetindia, iar monedele au fost găsite cu ajutorul unui detector de metale. Cel care le-a descoperit a procedat conform legii, respectiv le-a predat la primăria comunei Meseşenii de Jos, de unde au ajuns la Direcţia pentru Cultură. De acolo, vor fi date spre păstrare, cel mai probabil, muzeului din Zalău", a declarat şeful secţiei de arheologie din cadrul Muzeului Judeţean, Horea Pop, pentru Agerpres.

El a mai precizat că în locul unde au fost găsite primele monede cercetările au fost continuate de către specialiştii muzeului, care au mai descoperit 39 de monede, din care cinci de bronz, iar restul din argint.

Piesele sunt fragile, deteriorate de condiţiile improprii în care au fost ţinute, dar şi de calitatea slabă a materialului din care au fost realizate, a mai adăugat Horea Pop, potrivit Digi24.

Foto: Digi24

Citeşte mai multe despre:   Salaj