Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Țigările electronice IQOS, bombă cu ceas pentru sănătate! Avertismentul medicilor

Țigările electronice IQOS, bombă cu ceas pentru sănătate! Avertismentul medicilor

Un articol de: - 16 Ian 2018, 11:34
Țigările electronice IQOS, bombă cu ceas pentru sănătate! Avertismentul medicilor Foto:financialexpress.com Eveniment

Medicii susţin că ţigările electronice IQOS care nu ard tutunul, ci îl fierb, conţin de patru ori mai multă nicotină decât ţigaretele obişnuite și că sunt extrem de periculoase pentru sănătate.

Specialiștii reușesc să ajungă la concluzii tot mai îngrijorătoare despre efectele negative ale țigărilor electronice IQOS asupra sănătății, pornind de la date statistice furnizate chiar de industria tutunului, obligată printr-o directivă europeană să raporteze toţi compuşii din ţigări. 

”Sunt suspiciuni că în fumul pe care îl inhalează consumatorii sunt cantităţi de nicotină de trei-patru ori mai mari decât în fumul pe care îl produce o ţigară obişnuită. Industria tutunului merge pe conceptul că dacă tutunul nu e ars, el nu e toxic şi, deci, protejează plămânii, ceea nu e adevărat. E un produs nou, pe care noi, ca oameni de ştiinţă, nu-l putem contesta punctual până când nu avem nişte studii. Până când nu ştim exact ce substanţe conţine, ştim doar că are foarte multă nicotină, care este cardio-toxică”, a declarat medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat din Ministerul Sănătăţii, pentru Adevărul.    Traian Băsescu A ANUNȚAT când se va decreta STARE DE URGENȚĂ, ÎN ROMÂNIA

Medicul susține că dispozitivele tip IQOS sunt văzute de fumători ca o cale de mijloc, dar se înșală. Indicat ar fi ca aceștia să încerce să se lase complet de fumat: ”Practic, fumătorii ştiu că îşi fac rău, dar nu sunt pregătiţi să renunţe complet la nicotină şi, atunci când le prezinţi o cale de mijloc, apelează la ea. Ca orice produs care conţine nicotină, afectează activitatea cardiacă, iar în România nu ne jucăm cu aşa ceva”.

La rândul său, profesorul Miron Bogdan, penumolog la Institutul Marius Nasta din Capitală, a criticat lipsa de legislație în domeniu și faptul că publicitatea pentru astfel de dispozitive nu este interzisă, ca în cazul țigaretelor obișnuite, ba chiar este agresivă.

”Aceste dizpozitive întreţin dependenţa la nicotină. În contextul unei societăţi în care adicţia la nicotină este atât de prevalentă, promovarea acestor dispozitive nu este decât o manevră prin care se încearcă adormirea vigilenţei medicilor clamând înlocuirea. Dar în spate ascunde, de fapt, întreţinerea unei mase de toxicomani de nicotină”, a explicat, pentru Adevărul, profesorul Miron Bogdan.

În opinia sa, dispozitivele electronice ar trebui interzise în spaţiile publice închise.

”Riscul cel mare nu este unul imediat pe zona de sănătate, ci faptul că aduce consumul de tutun într-o zonă de normalizare.  Dacă la alcool există un nivel de consum de siguranţă, la tutun nu există această opţiune. Dispozitive care nu ard tutunul, dar îl fierb sunt prezentate ca fiind sigure pentru sănătate, dar singurele date prezentate sunt cele făcute de industria tutunului, ceea ce e extrem de riscant. (...) S-a profitat de faptul că toată lumea a vorbit de impactul fumului de ţigară pentru a veni cu această nouă alternativă la fumat, care conţine alte substanţe despre care nu se ştie exact cum afectează sănătatea omului”, a declarat Ramona Brad, directorul proiectului România 2035 Fara Tutun.   

Un studiu publicat anul trecut în JAMA Internal Medicine arată că noile ţigări electronice care încălzesc tutunul conţin chimicale care pot cauza cancer, arată Reuters. Cercetătorii au precizat, însă, că este nevoie de studii suplimentare care să analizeze ce se petrece în organism odată ce un fumător apelează la un astfel de dispozitiv. Până la concluzii ar fi indicat ca oamenii să renunțe la aceste țigări electronice.

De altfel, experţii pun sub semnul întrebării și testele de siguranță a dispozitivelor de fumat iQOS. Despre cum sunt acestea reglementate în România puteți citi AICI.