Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ținutul Zimbrului. Legenda continuă

Ținutul Zimbrului. Legenda continuă

Un articol de: B1.ro - 14 Iun 2019, 18:04
Ținutul Zimbrului. Legenda continuă Eveniment

Ce au în comun zimbrul din Ţinutul Neamțului și pelicanul creț din Delta Dunării? Fac parte din două arii românești incluse în reţeaua ecologică europeană Natura 2000.

Uniunea Europeană, investește, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), peste 216 milioane euro în protejarea siturilor Natura 2000. În plus, alocă peste 68 milioane euro pentru protejarea și sporirea biodiversității.

VIAȚA ÎN LIBERTATE

După o dispariție de sute de ani, zimbrul a revenit în România. Din 2012, prezența acestei specii în Ținutul Zimbrului a devenit posibilă datorită unor proiecte românești cu fonduri europene.

Cel mai mare mamifer european terestru, dat fiind că poate atinge la maturitate 1,90 metri înălțime și 920 kg, zimbrul face parte din nişa ecologică a erbivorelor mari și a dispărut din Carpaţi acum câteva sute de ani. Mai mult decât restaurarea în arealul natural a unei specii dispărute, zimbru a revenit ca o „specie-umbrelă”, protejând indirect multe alte vietăţi care alcătuiesc comunitatea ecologică a habitatului său.

Punerile în libertate, efectuate în fiecare an începând din 2012, au făcut ca numărul zimbrilor să crească, creându-se astfel premisele ca în zona Parcului Natural Vânători Neamț să se constituie o populație viabilă. Cifrele sunt îmbucurătoare: în perioada 2012-2019 au fost eliberate în total 30 de exemplare de zimbri. Acum, Administrația Parcului Natural Vânători Neamț a ajuns să asigure cu mijloace proprii monitorizarea zimbrilor, distribuirea furajelor și a tratamentelor. Este singurul loc din Europa în care există în același timp și zimbri în libertate, în semi-libertate și în captivitate.

Chiar și așa, zimbrii rămân aproape de oameni și mai ales de cei care doresc să cunoască specia care a scris istorie. Cele două trasee educative create de Parcul Natural Vânători Neamț permit vizitarea a trei pavilioane, două observatoare, trei locuri de popas, amfiteatru, dar și a Muzeului Zimbrului. Copiii din clasele V-VIII din toate şcolile din zonă au ocazia să intre în povestea Ţinutului Zimbrului, datorită Manualului pentru discipline opţionale editat și inclus în curricula şcolară.

Ce s-a realizat până acum prin fonduri europene este doar începutul. Așa cum mărturisește directorul Administrației Parcului, Sebastian Cătănoiu, promovând conceptul „Ținutul Zimbrului”, echipa sa își continuă misiunea, mai ales că ultimele rezultate sunt mai mult decât relevante. În baza unei competiții naționale, Parcul Natural Vânători Neamț a fost inclus în rețeaua „European Destinations of Excellence”, în cadrul proiectului EDEN al Comisiei Europene.

În general, comunitățile locale din zona de punere în libertate a zimbrilor au reacționat pozitiv la programul de reintroducere, neexistând conflicte majore între efectivul de zimbri eliberat și aceștia. Au fost înregistrate cazuri izolate, când zimbri au produs pagube proprietarilor de fânețe montane, dar aceștia au fost despăgubiți conform legislației în vigoare.Informaţia orei îl are în centru pe Radu Mazăre, care tocmai a...

Dincolo de restabilirea unei specii cheie într-un ecosistem, menţinerea sau restaurarea diversităţii biologice, s-a pus accent pe beneficiile economice pe termen lung pentru economia locală şi naţională, dar şi pe conştientizare.

„Reintroducerea în libertate a unui animal emblematic, delimitarea unei microregiuni și atragerea finanțărilor pentru dezvoltarea durabilă a acesteia, sunt pașii făcuți până în prezent, iar ceea ce urmează e exprimat sugestiv de sloganul ales pentru promovarea acestei destinații: Ținutul Zimbrului. Legenda continuă”, a transmis Sebastian Cătănoiu.

Peste 60 milioane euro pentru proiecte de mediu în Delta Dunării în actuala perioadă

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este o veritabilă comoară a României. Datorită bogăției de plante și animale care coabitează în acest loc unic, a fost recunoscută oficial drept patrimoniu natural de valoare universală excepţională şi rezervaţie a biosferei.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a răspuns unei oportunități unice și, prin finanțare europeană, a lucrat la îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii şi a habitatelor naturale din Delta Dunării.

Eforturile s-au concentrat în principal să creeze condiţii optime de informare, care să satisfacă localnicii şi vizitatorii, atât din punct de vedere educativ, cât şi recreaţional şi să contribuie la minimizarea impactului negativ al acestora asupra naturii. A fost construit un Centru de vizitare în Sulina, prin utilizarea de materiale naturale locale, având un consum redus de energie şi un impact minim asupra mediului.

Pe zi ce trece, crește pericolul presiunii umane asupra ecosistemelor naturale, motiv pentru care cei de la ARBDD nu se opresc. Au avut și au în continuare o serie de proiecte, obiectivul major fiind același, conservarea biodiversității în Delta Dunării. Câteva merită amintite, cum ar fi proiectul „Conservarea pădurii CARAORMAN”, „Refacerea Habitatelor Naturale și Speciilor Sălbatice în cadrul siturilor Natura 2000ROSPA0031 şi ROSCI0065 din Delta Dunării”, „Măsuri pentru asigurarea unui statut favorabil de protecție și conservare a habitatelor și speciilor periclitate din RBDD în context internațional” dar şi „Marcarea, crearea de facilităţi pe rutele turistice și amenajareaunei reţele de observatoare (în special pentru birdwatching)”.

Acestea, dar şi multe altele au vizat îmbunătăţirea managementului instituției, dar şi luarea la timp a măsurilor de protejare a sute de specii de pești, păsări, mamifere, plante, amfibieni din Deltă.

„Este impresionant că există încă proiecte prin care se încearcă protejarea naturii. Pare o banalitate, dar, dacă ne uităm la nivel mondial, este o catastrofă ce se întâmplă cu poluarea apelor și dispariția anumitor specii de pești. De aceeea, susținem autoritățile și proiectele derulate de acestea pe bani europeni prin care contribuie la salvarea a ceea ce avem noi, românii, mai scump: Dunărea și Delta sa”, a mărturisit A. Manolescu din Tulcea, care se bucură zilnic de frumusețile Deltei.

CONTEXT

Proiectul „Îmbunătăţirea statutului de conservare a speciei zimbru în Parcul Natural Vânători Neamţ” a fost finanțat prin Fondul de Coeziune al Uniunii Europene în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu 2007-2013. Cu o valoare totală de 980.193 lei, a urmărit obţinerea unui statut de conservare favorabil pentru specia zimbru în zona Parcului Natural Vânători Neamţ, astfel încât să se poată asigura existenţa unei populaţii viabile de zimbri în libertate.

Proiectul „Îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii sectorului pontic din RBDD prin conştientizare, informare, vizitare”, finanţat din Programul POS Mediu, a fost implementat în perioada ianuarie 2011 – decembrie 2013. Cu o valoare totală de 18.663.716 lei, acesta a urmărit protecția și îmbunătățirea calității mediului natural în Deltă.

Acest articol face parte din Campania Ministerului Fondurilor Europene, „Bani europeni pentru idei românești” și a fost publicat pe www.b1.ro în cadrul proiectului „Campanii de comunicare pentru promovarea fondurilor ESI 2014-2020” (cod MySMIS 12088), cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020.