Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Topul companiilor care au cele mai mari suprafețe de teren concesionate de la stat

Topul companiilor care au cele mai mari suprafețe de teren concesionate de la stat

Un articol de: Redacția B1.ro - 21 Mai 2019, 17:43
Topul companiilor care au cele mai mari suprafețe de teren concesionate de la stat Foto: pixabay.com Eveniment

Agenția Domeniilor Statului (ADS) anunță că suprafața totală arendată sau concesionată ajunge la 263.696 ha, iar veniturile obținute anul trecut au fost de 110,7 milioane lei, adică aproximativ 467 lei pentru un hectar. 

„Anul trecut, gradul de încasare a fost de 99,32%”, a declarat Cătălin Bologa, director general ADS. 

Potrivit datelor ADS, în topul companiilor care dețin cea mai mare suprafață de teren arendată sau concesionată de la ADS se află Agricost - 57.720 ha, Maria Trading - 11.737 ha, Intercereal - 10.550 ha, Agro Chirnogi - 9.414 ha și Dorna Agri - 8.278 ha. 

Referindu-se la politica europeană în materie de arendă și concesiune, europarlamentarul Laurențiu Rebega a explicat că “legislația Uniunii Europene poate interveni în funcție de încadrarea terenului drept marfă (care face obiectul normelor privind piața internă), capital natural (reglementat prin politica de mediu), teren agricol (caz în care face obiectul regulamentelor politicii agricole comune) sau teren construibil (care face obiectul politicii de coeziune teritorială). Luate împreună, aceste politici sectoriale reprezintă, de facto, un cadru funciar la nivelul UE”.

Acesta a mai precizat că principala problemă referitoare la regimul funciar al terenurilor agricole din UE ține de dificultatea accesului la terenuri al micilor și viitorilor fermieri. 

“Cadrul funciar al UE discriminează întreprinderile agricole neindustriale și agricultura țărănească. El se concentrează mai mult pe marea proprietate funciară și exploatațiile agricole industriale, încurajând, în cele din urmă, acapararea și comasarea de terenuri agricole. (...) Arendașul trebuie să facă dovada că este capabil să lucreze terenul la nivel european. Să aibă cunoștințele și capitalurile necesare, adică oameni de specialitate (agronomi, biologi, tehnicieni etc.), utilaje și conexiuni la lanțurile de colectare și distribuție a producției. Și, nu în ultimul rând, o preocupare permanentă pentru protecția mediului”, a mai spus Laurențiu Rebega. 
 

Citeşte mai multe despre:   Agentia Domeniilor Statului,   Laurentiu Rebega