Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sfântul Dimitrie cel Nou: Tradiții și obiceiuri. Ce e bine să faci pentru o viață lipsită de necazuri

Sfântul Dimitrie cel Nou: Tradiții și obiceiuri. Ce e bine să faci pentru o viață lipsită de necazuri

Un articol de: B1.ro - 27 Oct 2018, 14:36
Sfântul Dimitrie cel Nou: Tradiții și obiceiuri. Ce e bine să faci pentru o viață lipsită de necazuri Eveniment

Românii îl sărbătoresc pe Cuviosul Dimitrie cel Nou de la Basarabi, proclamat ocrotitor al Bucureştiului în anul 1792, în vremea păstoririi Mitropolitului Filaret al II-lea, pe 27 octombrie.

Moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, păstrate în Catedrala Patriarhală, sunt pregătite în fiecare an cu ocazia sărbătorii sale, de pe 27 octombrie, pentru a fi cinstite de miile de închinători care participă la pelerinajul din Capitală, potrivit stiripesurse.ro.

S-a născut în satul Basarabov, în Sudul Dunării, într-o familie săracă. Educaţia creştină primită de la părinţi şi învăţăturile primite la slujbele duminicale, i-au influenţat destinul: era blând şi milostiv cu semenii săi. A fost păstor şi modestele venituri le împărţea cu săracii. A vieţuit într-o peşteră, şi, prin rugăciune şi post, a primit harul de a face minuni.

Astfel, de această sărbătoare , credincioşii merg la cimitir cu ofrande sfinţite la biserică şi le împart la mormântul rudelor decedate în famillia lor și  aprindă câte zece lumânări la mormintele celor care au murit fără lumânare. Fiecate mormânt este împodobit cu flori de toamnă.

De asemenea, dacă vrei să scapi de un necaz trebuie să-l mărturisești Cuviosului Dimitrie. Tradiţia spune că, îndeosebi în această zi, la slujba de prăznuire, Dumnezeu ne trimite darurile sale şi împlineşte rugile noastre prin intermediul Cuviosului Dimitrie cel Nou.

Nu în ultimul rând, la fel ca de Sfântul Dimitrie, care se serbătorește pe 26 octombrie, se aprinde focul viu.