Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Care sunt drepturile victimelor traficului de persoane

Care sunt drepturile victimelor traficului de persoane

Un articol de: Catinca Giosanu - 26 Iun 2020, 17:29
Care sunt drepturile victimelor traficului de persoane Eveniment

Traficul de influență nu este un mit, ci o realitate a vieții noastre. De-alungul timpului mai mulţi români au căzut victime ale traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă. Traficul de persoane reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. 

 

 

Exploatarea persoanelor vulnerabile

 

 

Traficul cu minori sau cu persoane vârtsnice, care ajung în ultimă instanță adevărate fabrici de bani pentru cei care îi exploatează, nu poate fi cu adevărat cuantificat simplu din cauză că aceste activități ilicite nu sunt cunoscute. Ultima acțiune a ofițerilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) prin care au eliberat o minoră dintr-o captivitate ce s-a întins pe o durată de nouă luni, arată câți bani reușesc să facă infractorii, exploatând trupurile victimelor. Potrivit informațiilor, se pare că inculpatul „a exploatat o minoră prin obligarea la practicarea prostituţiei pe o perioadă de cel puţin nouă luni, obţinând un profit de peste 100.000 lei.”, se arată într-un comunicat al DIICOT Galați.

Deseori minorii care sunt ademeniți de minți cu adevărat criminale își pierd inocența copilăriei, ajungând să fie marcați pe viață de ororile trăite. În urma exploatării persoanelor vulnerabile, traficanții obțin sume exorbitante de bani. 

În România există mai multe ONG-uri care luptă pentru combaterea traficului de persoane. Și statul apără, la rândul lui, persoanele exploatate de traficanți. Autoritățile luptă nestingherit pentru destructurarea grupărilor infracționale. Cu toate acestea, rezultatele nu se ridică pe măsura așteptărilor. Statisticile din țara noastră sunt îngrijorătoare. Trist este că cei care sunt găsiți vinovați de aceste crime riscă pedepse prea mici comparativ cu traumele provocate victimelor traficului de persoane. Pedeapsa se ridică la 3 ani de închisoare. Deși, uneori  pedeapsa poate ajunge să fie redusă, infractorul fiind liber să mai distrugă și alte vieți.

 A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

 

Care sunt drepturile de care beneficiază victimele traficului de persoane 

 

 

Traficul de persoane este o infracțiune gravă care afectează femei, bărbați, fete și băieți de toate naționalitățile, iar victimele acesteia suferă prejudicii majore pe viață. Pentru a proteja și a acorda asistență victimelor trafi cului de persoane și pentru a le ajuta să se refacă în măsura posibilului, legislația Uniunii Europene (UE) le conferă acestora o serie de drepturi. 

Persoanele care cad victimele ale gruprilor infracționale au dreptul la asistență juridică, la asistență medicală, la ședere temporară, precum și alte drepturi. Pentru ca aceste drepturi să fie aplicate, victimele au nevoie de informații clare și accesibile cu privire la conținutul acestora. De-a lungul timpului, reprezentanții ONG-urilor din România, care luptă pentru reducerea traficului de persoane, s-au deplasat în diferite state pentru a face cunoscute drepturile victimelor traficului de persoane.

 

 

Banii din mâna cerșetorului ajung în buzunarul traficantului

 

 

Anul trecut, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a lansat campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin cerşetorie, DĂ-I LIBERTATE! NU-I PLĂTI EXPLOATAREA!, în cadrul unei conferinţe de la Bucureşti. Conferinţa a reunit reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor ce activează în domeniul anti-trafic. 

Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor este axată pe componenta prevenirii traficului de persoane în scopul exploatării prin cerșetorie. 

Cântăreţul Alex Velea s-a implicat în acest proiect alături de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și alții. Artistul a fost imaginea campaniei. Tot el a moderat atât filmul documentar, cât şi spotul campaniei.

Obiectivele urmărite în cadrul campaniei au vizat:
 
* creşterea gradului de conştientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinţe umane
*  informarea şi sensibilizarea populaţiei privind implicaţiile traficului de persoane, în vederea reducerii cererii din perspectiva exploatării prin cerșetorie
*  creşterea gradului de implicare a misiunilor diplomatice ale României în informarea cetăţenilor români cu privire la riscurile asociate traficului de persoane
*  informarea instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane privind dimensiunea şi formele de manifestare ale acestui fenomen
*  creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie, în vederea reducerii numărului de informaţii inexacte şi ambigue referitoare la unele aspecte ale traficului de persoane transmise publicului

Citeşte mai multe despre:   Stiri Romania