Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Traian Băsescu, despre aderarea României la Schengen: "Problema României nu este la Paris, este în Olanda" (VIDEO)
Exclusiv

Traian Băsescu, despre aderarea României la Schengen: "Problema României nu este la Paris, este în Olanda" (VIDEO)

Un articol de: - 13 Sep 2016, 21:04
Foto: B1TV Eveniment

Traian Băsescu a fost invitatul lui Silviu Mănăstire în ediția de marți a emisiunii "Dosar de Politican". Fostul președinte a vorbit despre vizita președintelui francez Francois Hollande în România și discuțiile avute de acesta cu președintele Klaus Iohannis.

"Franța are constant poziția că susține intrarea României în Schengen pe aeroporturi, este o poziție pe care o au de mult. Problema României nu este la Paris, este în Olanda care nu vrea în niciun fel să accepte intrarea" a precizat fostul președinte.

Traian Băsescu a amintit că s-a reușit să se obțină susțineri importante în Europa în privința accederii României, dar problemele vin de la statele în care liderii trebuie să obțină aprobare în Parlament pentru decizii importante de politică externă.

"Compromisul a fost că la un moment dat am reusit sa obțin și de la Hollande și de la Merkel intrarea etapizată, întâi cu aeroporturile. Franța și Germania oricând vor spune da, problema este că trebuie deblocată Olanda care are o slăbiciune a guvernului in raport cu Parlamentul. România ca și Franța ca de altfel toate statele care sunt reprezentate de președinti în Consiliul European au avatanjul că nu le trebuie mandat de la Parlament pe politcă externă" a declarat Traian Băsescu.

"Într-o țară cum este Olanda, unde Parlamentul în general ne este ostile și cele mai mari dezavantaje ne fac partidele euspectice, acolo premierul nu a reușit să aibă un mandat prin care să fie de acord măcar cu frontierele europene. Tot timpul au avut un partid eurospectiv care a făcut o atmosferă ostilă în Parlament" a mai precizat acesta.

Fostul președinte a atras atenția că intrarea României în Schengen trebuie văzută și în contextul actual al crizei migranților în Europa.

"A fost nefericit momentul 2015 cu migrația masivă când s-a văzut că și România a luat piciorul de pe accelarație cu intrarea în Schengen și probabil va sta reținută și în continuare pentru a vedea și situația cu migrația" a afirmat Traian Băsecu.

"Deschiderea frontierelor aeriene nu ar fi un risc major să ne trezim cu o migrație necontrolată venită dinspre Grecia, să spunem" a completat fostul președinte.

Traian Băsescu, despre aderarea României la Schengen: "Problema României nu este la Paris, este în Olanda"

 

 
 
 
Loading...