Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Traian Băsescu: Este fezabil obiectivul ca până la terminarea mandatului lui Juncker să intrăm în Spațiul Schengen (VIDEO)

Traian Băsescu: Este fezabil obiectivul ca până la terminarea mandatului lui Juncker să intrăm în Spațiul Schengen (VIDEO)

Un articol de: - 11 Mai 2017, 15:20
Eveniment

Traian Băsescu a vorbit joi, într-o intervenție telefonică pentru B1 TV despre discursul președintelui Comsiei Europene, Jean Claude Juncker din Parlament. 
Referitor la scenariul unei Europe cu mai multe viteze, Băsescu a spus că nicio țară care vrea să progreseze nu poate fi ținută în loc de cele care nu reușesc să facă acest lucru cu aceeași viteză. 

”Europa va merge înainte așa cum s-a prefigurat în declarația semnată inclusiv de președintele nostru la Roma, ceea ce însemană o Europă în care în mod clar se va constitui un grup oficializat de acum, grupul statelor euro, și chiar în interiorul grupului pot fi state care decid proiecte comune, altele decât cele de la nivelul Uniunii Europene. 

Nimeni care vrea să progreseze cu viteză mai mare nu poate fi ținut de cei care nu progresează. De ce ne plângem că se face un grup al zonei euro care probabil că va avea în buget propriu, care probabil se extrage din bugetul general al Uniunii, acolo unde avem și noi resursele alocate, dacă noi stăm de trei ani cu condițiile de intrare în zona euro îndeplinite și batem câmpii că nu e momentul să intrăm. Sigur aici sunt niște interese ale unor bănci comerciale. Eu u pot fi de acord să sacrificăm intersele României pentru interesele băncilor comerciale care se mai joacă cu cursul.

Aici politicul trebuie să pună piciorul în prag, să-i spună domnului Isărescu stop joc”, a spus Băsescu. 

Traian Băsescu: Este fezabil obiectivul ca până la terminarea mandatului lui Juncker să intrăm în Spațiul Schengen

Dacă întâmpinaţi probleme pe Google Chrome cu vizionarea materialelor VIDEO, daţi CLICK pe linkul acesta şi vedeţi ce paşi trebuie să urmaţi pentru a remedia problema!

Fostul președinte a mai estimat că este fezabil obiectivul ca până la terminarea mandatului lui Juncker la Comisia Europeană, România să intre în Spațiul Schengen, iar în 2018 să fie ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare. 

”Nu Comisia Europeană stabilește intrarea în zona Schengen, ci Consiliul European, acolo unde se întâlnesc șefii de stat și de guvern. Cu efortul din 2007 până în 2012, România a fost programată să intre cu aeroporturile și porturile în Spațiul Schengen la 1 octombrie 2012, era convenit la nivelul Consiliului. Din păcate, în vara anului 2012, am dat cu două picioare în găleata cu lapte, am răsturnat-o și am luat-o de la capăt pentru că s-a pus sub semnul întrebării statul de drept în România. Acum cred că România ar putea să facă presiuni să înceapă intrarea măcar cu frontierele aeriene la 1 octombrie 2017. 

Este fezabil obiectivul ca până la terminarea mandatului lui Juncker să intrăm în Spațiul Schengen. 

În ceea ce privește MCV, categoric s-au depășit cu mult obiectivele inițiale ale MCV, iar mesajul lui Juncker a fost că nimeni nu va mai schimba obiective, ceea ce înseamnă că avem 12 puncte de realizat și în momentul în care le-am realizat Comisia nu va mai accepta adăugarea altor obiective ceea ce însemană că este revizibil că în 2018 ar putea să se ridice MCV”, a spus Băsescu. 
 

Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   Jean-Claude Juncker,   Romania,   Spaţiul Schengen
 
Loading...