Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Traian Băsescu, la Universitatea de Vară: „Cer solidaritate și corectitudine românilor din afara frontierelor”

Traian Băsescu, la Universitatea de Vară: „Cer solidaritate și corectitudine românilor din afara frontierelor”

Un articol de: -
Eveniment

Președintele Traian Băsescu este prezent luni dimineață în judeţul Harghita, la Izvorul Mureșului, unde participă la lucrările celei de-a 11-a ediţii a Universității de Vară.

Drepturile minorităților din România versus Drepturile minorităţilor româneşti din jurul frontierelor și Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv major al românilor, sunt două dintre temele acestor lucrări.

Șeful statului a făcut apel la solidaritate și corectitudine între românii aflați în afara frontierelor țării noastre.

„Cer solidaritate și corectitudine românilor din afara frontierelor, între ei în primul rând. Dacă vreți ca România să vă sprijine, ne trebuie corectitudine și solidaritate. Primul apel pe care îl fac la cei care reprezintă asociațiile de vlahi români în Valea Timocului, este solidaritatea”, a spus președintele.

El i-a îndemnat pe cei din afara țării să se declare români la recensămintele care vor urma.

„Al doilea lucru, urmează recensăminte în diverse state din apropierea frontierelor. Declarați-vă fraților români, nu moldoveni, vlahi sârbi.  Sprijinul României va veni pentru cei care se declară români”, a mai spus președintele.

Băsescu face apel la solidaritate între românii din străinătate
Embed:

Pe de altă parte, șeful statului a declarat că în Banatul sârbesc lucrurile sunt în regulă, însă în Valea Timocului, este mult mai complicat din cauza unui proces de asimilare ce durează de 200 de ani.

”În Banatul sârbesc, cel puțin din punct de vedere legislativ, lucrurile sunt în regulă. Pe de altă parte, în Valea Timocului lucrurile sunt mult mai complicate din cauza unui îndelungat proces de asimilare a vlahilor. Va trebui să existe un moment de sinceritate al vlahilor și să se decidă toți ce sunt”, a precizat președintele.

Traian Băsescu: În Banatul sârbesc, lucrurile sunt în regulă
Embed:

Preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că preşedintele Traian Băsescu a fost invitat la dezbaterea "Drepturile minorităţilor din România vs. drepturile minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani; Cine este discriminat?", care începe, în prima zi a taberei, la ora 11.00.

Potrivit sursei citate, la Universitatea de Vară participă aproximativ o sută de persoane, lideri ai organizaţiilor româneşti din jurul frontierelor ţării şi din Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), dar şi din Diaspora românească (Italia şi Franţa).

Participanţii la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului vor avea prilejul, de asemenea, să viziteze expoziţii de icoane pe sticlă şi de carte (cu vânzare), să participe la lansări de carte, la dezbateri libere şi la drumeţii. Din program nu vor lipsi momentele folclorice şi "Seara românească".

Băsescu, la Universitatea de Vară din Harghita
Embed:Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   Harghita
 
 
 
Loading...