Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Traian Băsescu pune la zid arestările preventive: Sunt excese, abuzuri care încalcă normele drepturilor omului. Livia Stanciu spune că ÎCCJ e partenerul DNA. Ce șanse mai au oamenii ăia atunci? (VIDEO)
Exclusiv

Traian Băsescu pune la zid arestările preventive: Sunt excese, abuzuri care încalcă normele drepturilor omului. Livia Stanciu spune că ÎCCJ e partenerul DNA. Ce șanse mai au oamenii ăia atunci? (VIDEO)

Un articol de: - 06 Apr 2015, 20:17
Traian Băsescu pune la zid arestările preventive: Sunt excese, abuzuri care încalcă normele drepturilor omului. Livia Stanciu spune că ÎCCJ e partenerul DNA. Ce șanse mai au oamenii ăia atunci? (VIDEO) Eveniment

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit, invitat la emisiunea „X-press” difuzată de B1Tv, despre „spectacolul cătușelor” pe care DNA l-a oferit în ultimele luni publicului. Băsescu afirmă că arestările preventive „încalcă orice normă a drepturilor omului”, criticând dur afirmația președintei ÎCCJ, Livia Stanciu, potrivit căreia Curtea Supremă va fi un partener al DNA.


„Există multe probleme în justiție (...) Niște ziariști nu sunt opinia publică și eu cred că sunt ziariști care intoxică opinia publică . Sunt și destui oameni care îi cred. În mandatele mele, crearea unui sistem care să se îndrepte către statul de drept a fost un obiectiv major, nu pot să zic că am făcut ceva. Am stimulat. Parte din ei i-am ales. La ultima numire n-am mai putut că a trebuit să partajez cu Potna numirile.

Văd niște efecte ale noului Cod Penal și niște excese ale procurorilor cu arestările preventive. Mă uitam, stăteam ca om care știe ce înseamnă forța statului când se așează pe unul, un om căruia i-au pus cătușele, la sfârșitul mandatului meu au fost foarte multe denunțuri, dar în timpul mandatului meu nu prea au fost, (...)

Este un tip de justiție care se face sub o presiune formidabilă. Gândiți-vă la un om care a fost reținut și urmează să fie dus a doua zi la ÎCCJ pentru arestare. Ce se întâmplă automat? E primit cu un cortegiu de presă și cu informațiile toate date presei pentru ce e chemat omul. Deci, pregătirea reținerii se face prin mijloace necinstite, e necinstit să faci așa ceva unui om care e liber, nu e condamnat. Se stă 24 de ore, de regulă se ieșea cu cătușele la mâini la emisiunea unui anumit realizator, un element de presiune formidabilă. Se duce la ÎCCJ, dar delațiunile se răspândesc în presă și judecătorul e în fața opiniei publice.  Cine a creat isteria în opinia publică? Procurorii care dau din dosare, avocații n-o fac. Un alt element de presiune: un om care a fost arestat are pe cap procurorul DNA de caz, Curte de Conturi, SRI, presă, n-are nicio șansă. Denunțul a dobândit valoare de probă aproape. E aproape probă. Ori, eu nu pentru tipul acesta de justiție am luptat și nu s-a întâmplat până cu două luni înainte de terminarea mandatului meu. Codurile intraseră în vigoare la 1 ianuarie. Știți cum văd eu omul care e dus la arestare? Ca pe o muscă care are toată greutatea instituțiilor statului pe el. Am văzut declarația președintei ÎCCj că vor fi un partener al DNA. Zău? Păi, un inculpat care are pe cap procuror, DNA, SRI, ÎCCJ, nu vă supărați, ce șanse mai are omul ăsta? Ce șanse mai are un om care are instituțiile astea pe el și se duce la ÎCCJ știind că președinta a spus că suntem partenerii DNA-ului? N-are nicio șansă. Nu exclud posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte. Cei care trebuiau să tempereze lucrurile erau judecătorii, nu ÎCCJ vine și spune noi suntem partenerii voștri. Luați 3 delațiuni și băgați-l la beci până recunoaște delațiunile. La Șova, care au distrus probe, e elementară că te duce la arest, sau la Vâlcov, de care îmi pare rău că-l știu de când era copil, îi găsești tablourile ascunse, nu mai ai ce să îi faci. Dar arestările în vederea obținerii mărturisirii înalcă orice normă a drepturilor omului”, a declarat Băsescu.

Fostul șef al statului a declarat că în timpul mandatului său nu se întâmplau astfel de „abuzuri”, referindu-se la arestările preventive.

„nu se făceau așa . Văd foarte mulți oameni incorecți în relația cu mine care spun: păi tu i-ai făcut. Fraților, în mandatul meu nu se întâmpla. Năstase, Remeș, Fenechiu, Fenechiu era ministru. Moda arestărilor a început la perioada de terminare a mandatului meu. E și o pasiune a șefilor pe care i-am lăsat eu să arate un zel extraordinar să își mai ia un mandat. Astfel de abordări nu vor face decât rău justiției pentru că se va decredibiliza în timp (...) Un om ținut în arest în mod abuziv fără probe concrete, este torturat. În codițiile de la arestul de la IGP asta înseamnă tortură. Eu nu voi renunța de dragul de a părea unul care e, domne, e cu justiția orice s-ar întâmpla, justiția trebuie să aplice legea. Ce îți e să îl ții sub supraveghere? (..) Nu discut acum despre cazul Elenei Udrea, ci despre ceea ce mie mi se pare inuman”, a continuat fostul președinte.

Întrebat de ce nu îi sună pe Florian Coldea , pe Codruţa Kovesi sau pe şefa ÎCCJ, Livia Stanciu, Traian Băsescu a declarat: ”Pot să vă spun că din silă?”.

 ”Pentru că ei sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie, fără respect pentru cel care nu e condamnat. Ce să fac? Vor să mai rămână cinci mandate în funcţie (...)Am cerut secretarei numărul de telefon al unui procuror care a lucrat în dosarul Flota”, a spus Băsescu, povestind că ”trebuia să îşi prelungească autorizaţia de port-armă, şi de la Poliţie a venit că preşedintele are un dosar penal, celebrul dosar Flota, care rămăsese la Constanţa”, a mai spus Băsescu.Traian Basescu Procurorii fac excese cu arestările preventive


Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   Justitie,   procurori,   ICCJ,   arest