Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Traian Băsescu: România își propune să devină membru al spațiului Schengen până în octombrie

Traian Băsescu: România își propune să devină membru al spațiului Schengen până în octombrie

Un articol de: - 16 Ian 2014, 18:54
Traian Băsescu: România își propune să devină membru al spațiului Schengen până în octombrie Eveniment

Președintele Traian Băsescu a reiterat, joi seară, că l-ai informat pe președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu privire la aderarea României în Schengen până la sfârșitul acestui an, referindu-se mai exact la luna octombrie.

”L-am informat pe președintele Consiliului European că România își propune ca până la sfârșitul acestui an să devină membru al spațiului Schengen. Din mai multe motive, nu este doar un obiectiv de țară, dar și unul personal, în condițiile în care îmi termin mandatul la 21 decembrie. Aș vrea ca și acest pas să fie făcut. Să fim membru Schengen, chiar dacă se va face în două etape. Sigur, datorită evoluțiilor interne, vizez luna octombrie. Și nu numai datorită evoluției interne, dar mai sunt alegerile pentru Parlamentul European, este greu să intrăm în negocieri cu statele membre care mai au obiecțiuni acum”, a spus președintele Băsescu.

Acesta a precizat că i-a cerut lui Van Rompuy sprijin la fel cum a făcut-o în 2012, explicându-i acestuia că România are nevoie ca raportul MCV, care va fi publicat pe 22 sau 29 ianuarie, să reflecte ce s-a întâmplat.

”Nu am negat legătura pe care o fac unele state cu MCV și oricât am spune că așa scrie în tratat, sunt state care se uită și la statul de drept. Am simțit nevoia să fac o clarificare, ce trebuie să se reflecte în raportul MCV din ianuarie. Sigur că am avut incidente, cu declarații, cu tentative de modificare a Codului Penal, cu legea aministiei. Rugămintea mea a fost să fie o abordare corectă și care să reflecte ce s-a întâmplat. Sunt de acord că în Parlament s-a votat cu mare veselie pentru ca demnitarii și aleșii să nu mai fie afectați de legislația privind conflictul de interese. Dar CCR a stopat acest proces, deci dacă politicul a avut o abordare greșită, tot o instituție a statului român a pus capăt unui astfel de abuz. Mi s-ar părea corect ca raportul să reflecte acest lucru”, a completat șeful statului.

Băsescu a insistat că trebuie menționată în raportul pe justiție buna funcționare a instituțiilor și că acest lucru trebuie tratat separat de eventualele derapaje ale politicului.

Traian Băsescu: Vizez luna octombrie pentru aderarea la Schengen


Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   Schengen,   aderarea la Schengen