Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Transparency International: România, Bulgaria și Ungaria, cele mai corupte state din Uniunea Europeană / Ce loc ocupă țara noastră la nivel mondial

Transparency International: România, Bulgaria și Ungaria, cele mai corupte state din Uniunea Europeană / Ce loc ocupă țara noastră la nivel mondial

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 28 Ian 2021, 09:28
Transparency International: România, Bulgaria și Ungaria, cele mai corupte state din Uniunea Europeană / Ce loc ocupă țara noastră la nivel mondial Captură transparency.org Eveniment

Transparency International a publicat, joi, raportul privind Indicele de Percepție a Corupției (CPI) pe anul trecut, ce reflectă modul în care experții și mediul de afaceri percep corupția din 180 de țări și teritorii. În 2020, în premieră, trei state din Uniunea Europeană au înregistrat același scor, fiind considerate cele mai corupte din blocul comunitar. Este vorba despre România, Bulgaria și Ungaria.

 

România, una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană

 

Clasamentul a fost întocmit prin acordarea de puncte de la 0 la 100, 0 însemnând „foarte corupt” și 100 „deloc corupt”. La nivelul UE, scorurire înregistreate anul trecut sunt similare celor din 2019, numai că, de data aceasta, trei state au ajuns să împartă primul loc, având câte 44 de puncte fiecare - România, Bulgaria și Ungaria.

În România și în Ungaria, percepția asupra corupției din sistemul public și mediul de afaceri a rămas la fel față de anul 2019.  Bulgaria, pe de altă parte, are un punct în plus. De precizat este că țara noastră înregistrează același scor ca în 2012.

Scorul de 44 plasează România pe locul 1 în UE și pe 69 la nivel mondial.

Cel mai puțin corupte state din lume sunt Noua Zeelandă (scor 88), Danemarca (88) și Finlanda (81), iar cele mai corupte sunt Siria (14), Sudanul de Sud (12) și Somalia (12).

Transparency International remarcă în cazul României că achizițiile publice nu sunt făcute de o manieră transparentă, că nu se investește nici pe departe în Sănătate precum ar trebui și că administrația publică nu e digitalizată. Iar problemele înregistrate până acum s-au acutizat în 2020, pe fondul epidemiei de coronavirus. De altfel, un raport al Curții de Conturi a arătat deficiențele privind achizițiile derulate pentru combaterea pandemiei.

Practicile corupte există și în mediul de afaceri, dar campaniile de imagine au avut ca efect reducerea vigilenței publice.Gheorghe Moroșan, ucigaşul de la Oneşti, mărturie oribilă în faţa anchetatorilor. I-a şocat chiar şi pe cei mai experimentaţi criminalişti!

Transparency International mai notează că societatea românească nu mai e la fel de vigilentă în a sancționa corupția.

 

Transparency International: Corupția slăbește sistemul de sănătate

 

În contextul pandemiei de coronavirus, organizația atrage atenția că fenomenul corupției slăbește sistemul de sănătate

Analizele arată că statele în care nivelul corupției este mai scăzut investesc mai mult în sistemul sanitar și au o mai mare capacitate de a oferi servicii medicale de calitate populației. 

Corupția pune piedici și democrației. Țările cu un nivel scăzut al corupției respectă mai mult normele democratice și regulile statului de drept.

Transparency International e o organizație non-guvernamentală care își propune prevenirea și combaterea fenomenului corupției la nivel internațional. Aceasta publică anual Barometrul Global al Corupției și Indicele de percepție a corupției - liste comparative a nivelului de corupție la nivel mondial. Transparency International a fost înființată în mai 1993 și are sediul în Berlin, Germania. Și în România există o filială.