Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Transplantul de pancreas a fost reluat la Cluj după o pauză de șapte ani (VIDEO)

Transplantul de pancreas a fost reluat la Cluj după o pauză de șapte ani (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 30 Oct 2014, 13:40
Transplantul de pancreas a fost reluat la Cluj după o pauză de șapte ani (VIDEO) Foto: sibiu100.ro Eveniment
Transplantul de pancreas a fost reluat după o pauză lungă de mai bine de șapte ani! Deşi vorbim despre o intervenţie extrem de dificilă, ale cărei costuri ajung să fie de trei ori mai mari decât ale unui transplant renal, numărul mare de cereri i-a determinat pe specialişti să reia acest tip de operaţii. Asa că, anul acesta, s-au făcut sase astfel de transplanturi, toate la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca.

Asteptarea bolnavilor care aveau nevoie de transplantul pancreatic a luat sfarsit. Operaţiile de acest gen au fost reluate de către medicii specialişti din cadrul Institutului de Urologie şI Transplant Renal din Cluj-Napoca. Depistarea din timp a pacienţilor care se confruntă cu asemenea probleme este esenţială, susţin specialiştii.

În străinătate o astfel de interventie, care în România este acoperită de asigurarea de stat, costă până la 150.000 de euro. Se ajunge la o astfel de sumă pentru că pacientul are nevoie de o lungă perioadă de timp pentru recuperare. Ceea ce alte spitale din lume fac pe bani foarte multi, în Romania, la Cluj, se face prin vointa puternică a medicilor care vor sa salveze cat mai multe vieti. Asa ca Institutului de Urologie şI Transplant Renal din Cluj-Napoca este centrul cu cele mai multe transplanturi de pancreas din Europa de Est.

”Suntem practic singurul centru din țară care se ocupă cu acest lucru și se ocupă cu acest lucru pentru că există o presiune de cereri din partea pacienților noștri. Facem tranplant pancreatic pentru că există pacienți care n-au altă alternativă”, a declarat profesorul Mihai Lucan.

Efortul medicilor este cu atat mai mare cu cat o astfel de operatie dureaza în jur de 6 ore iar interventia este extem de dificila. În prezent, la Institutul de Urologie şI Transplant Renal din Cluj-Napoca, peste 60 de pacienți figurează în așteptare pentru un transplant de pancreas. Ingrijorător este faptul că de cele mai multe ori vorbim despre pacienţi tineri.
 
Transplantul de pancreas a fost reluat la Cluj