Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Traseele montane din Bucegi, invadate de urși: Cel mai recent incident, în zona Cascadei Urlătoarea / Salvamont Buşteni, pentru B1.RO: Turiștii au fost atacați pentru că i-au încurajat cu un biscuite

Traseele montane din Bucegi, invadate de urși: Cel mai recent incident, în zona Cascadei Urlătoarea / Salvamont Buşteni, pentru B1.RO: Turiștii au fost atacați pentru că i-au încurajat cu un biscuite

Un articol de: Catinca Giosanu - 30 Iul 2020, 10:25
Traseele montane din Bucegi, invadate de urși: Cel mai recent incident, în zona Cascadei Urlătoarea / Salvamont Buşteni, pentru B1.RO: Turiștii au fost atacați pentru că i-au încurajat cu un biscuite Eveniment

Salvamontiştii din Buşteni atrag atenţia asupra prezenţei tot mai dese a urşilor pe traseele din Munţii Bucegi şi îi sfătuiesc pe turişti să aibă asupra lor spray-uri pe care să le folosească împotriva acestor animale.

După cele două cazuri de saăptămâna trecută, în noaptea de miercuri spre joi, un grup de turiști au fost atacați de urși pe traseele din Munţii Bucegi, iar autoritățile trag un semnal de alarmă în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă animalele sălbatice.

 

Salvamontiştii din Buşteni atrag atenţia asupra prezenţei tot mai dese a urşilor pe traseele din Masivul Bucegi

 

Autoritățile competente au tras un semnal de alarmă după ce traseele turistice din Bucegi au fost invadate de ursi. Salvamontiștii îi  sfătuiesc pe turiștii care se aventurează pe traseele montane să aibă cu ei pe munte un dispozitiv de apărare, pentru a ieși teferi dintr-o eventuală întâlnire cu animalele.

Miercuri seară, un grup de turişti a fost surprins de prezenţa unui urs în zona Cascadei Urlătoarea.

Pentru a scăpa teferi, oamenii s-au căţărat pe o stâncă şi au făcut gălăgie. În acest sens, au folosit bidoane de apă în care au băgat pietricele.

”În cazul ultimelor două situații de săptămâna trecută și de azi noapte, turiștii au fost atacați pentru că au venit insistent spre urși și i-au încurajat cu un biscuite. Pentru că au luat-o la fugă, ei și-au pierdut ghiozdanele. Cu mare greutate au recuperat salvatorii actele și documentele din rucsacuri.”, a declarat Claudiu Vasilescu de la Salvamont Buşteni pentru B1.RO.

”Turiștii care au fost atacați azi noapte au avut bidoane și pietre pentru a face gălăgie. ”, a mai spus salvamontistul.Ce tragedie! Nouă persoane AU MURIT după ce au MÂNCAT acest PREPARAT! NU există antidot pentru asta

 

 

”Spray-ul paralizant salvează vieți”

 

 

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) se confruntă anual cu diverse cazuri în care turiștii au fost atacați de urși, însă, se pare că de cele mai multe ori oamenii sunt cei care le provoacă pe animalele sălbatice.

”Cazurile de atac asupra oamenilor variază, dar în general pe perioada unui an avem în Bucegi între 10 și 15 cazuri de atac ale ursului sau întâlniri ale ursului care rezultă atac asupra prăzii.”

În pofida numeroaselor atacuri, salvamontiștii susțin că nu pot interzice turiștilor să se deplaseze pe traseele montane. Ba din contră, ei îi sfătuiesc pe aventurieri să respecte cu strictețe marcajele și să nu se abată de la drum.

”Nu putem să le indicăm turiștilor să evite traseele populare. Din contră, chiar este indicat să păstrăm marcajele turistice... Din nefericire turiștii nu fac acest lucru și se abat uneori de la marcaje, riscând să dea nas în nas cu ursul. În situația în care se întâmplă acest lucru, trebuie să se îndeprteze încet,să nu fugă. Fiecare turist ar trebui să poarte asupra lui un spray ”anti-urs”. Spray-ul paralizant salvează vieți și e bine să îl ai la îndemână. Dacă îl ți în ghiozdan, ursul te mănâncă de zece ori până îl scoti din rucsac”, a precizat Claudiu Vasilescu de la Salvamont Bușteni, în exclusivitate pentru B1.RO.

Citeşte mai multe despre:   Muntii Bucegi,   Salvamont Busteni