Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Tribunalul București spune că Mircea Beuran „a transformat o instituţie publică de prestigiu în propria «piaţă de desfacere»”

Tribunalul București spune că Mircea Beuran „a transformat o instituţie publică de prestigiu în propria «piaţă de desfacere»”

Un articol de: - 17 Feb 2020, 18:21
foto: Inquam Photos / George Calin Eveniment

Chirurgul Mircea Beuran a fost plasat în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit 10.000 de euro mită pentru a-i aranja unui alt medic ocuparea unui post de asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti. 

În motivarea deciziei, judecătorul de la Tribunalul București susține că Mircea Beuran a transformat o instituție publică de prestigiu în propria „piață de desfacere”.

„Astfel, fapta presupus a fi săvârşită de către inculpat este de o gravitate extremă, care se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului, aceste posturi, pe baza unor criterii pecuniare şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpaţii cu funcţii de decizie. Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu (...) în propria «piaţă de desfacere», ca sursă personală de venituri ilicite”, arată motivarea deciziei de a-l plasa în arest la domiciliu.

Medicul constituie un „pericol” în societate, ce nu poate fi ignorat. O lipsă de reacție din partea autorităților ar echivala cu o încurajare tacită a faptelor de acest gen.

„La aprecierea stării de pericol pentru ordinea publică trebuie avută în vedere şi rezonanţa socială deosebită pe care astfel de fapte le au în rândul opiniei publice. În mod evident, nu se poate ignora pericolul pe care inculpatul îl constituie pentru societate, iar lipsa unei reacţii ferme a autorităţilor ar conduce la o încurajare tacită la săvârşirea altor fapte similare, cu consecinţa scăderii încrederii populaţiei în capacitatea de protecţie a statului, a faptului că toţi funcţionarii statului primesc mită şi ar întări convingerea că numai prin 'cumpărarea' bunăvoinţei factorilor de decizie se poate ajunge la accesarea unor posturi considerate de neatins de către persoanele oneste care, prin îndeplinirea condiţiilor legale, tind la ocuparea unor astfel de posturi”, potrivit aceleiași motivări.

Nu în ultimul rând, magistratul a explicat că gravitatea faptei este amplificată și de faptul că Mircea Beuran a acționat în mod intenționat pentru „vânzarea unui post”.

„Gravitatea faptei este potenţată de împrejurările concrete şi mijloacele de comitere a acesteia, constând în aceea că inculpatul a acţionat intenţionat, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în scopul eludării acestora, în sensul 'vânzării' unui post de... de către însuşi cel care conduce... şi care ar fi trebuit să aibă, mai mult decât oricine, criterii care privesc exclusiv performanţa, iar nu 'vânzarea-cumpărarea', contra unor sume de bani, a posturilor în mediul universitar (şi, lato sensu, în domeniul medical)”, mai arată același document.

Citeşte mai multe despre:   Tribunalul Bucuresti