Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Tudorel Toader, replică pentru Zegrean: Augustin Lazăr nu poate ataca în justiţie decizia de revocare, pentru că instanţa de contencios nu poate cerceta normele constituționale

Tudorel Toader, replică pentru Zegrean: Augustin Lazăr nu poate ataca în justiţie decizia de revocare, pentru că instanţa de contencios nu poate cerceta normele constituționale

Un articol de: B1.ro - 26 Oct 2018, 13:11
Eveniment

Tudorel Toader îi dă replica lui Augustin Zegrean, după ce fostul preşedinte al CCR a susţinut că Augustin Lazăr poate solicita în instanţă anularea deciziei de revocare din funcţia de Procuror General.

Ministrul Justiţiei l-a contrazis, vineri, pe Zegrean, publicând pe pagina sa de Facebook extrase dintr-o decizie a CCR care spune că "instanţa de contencios administrativ nu poate cerceta raportul de drept constituţional dintre ministrul Justiţiei şi Preşedintele României".

Tudorel Toader citează din decizia CCR din mai 2018, în urma căreia a fost demisă Laura Codruța Kovesi de la şefia DNA.

"Necesarele distincții dintre contenciosul constituțional și contenciosul administrativ !

DECIZIA CCR nr. 358 din 30 mai 2018,
asupra cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre ministrul justiţiei, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, publicată în Monitorul Oficial al României, nr.473 din 7 iunie 2018
-extras- 
71. Instanţa de contencios administrativ nu poate cerceta raportul de drept constituţional dintre ministrul justiţiei şi Preşedintele României din moment ce, între cele două autorităţi, în problema dată, nu se stabilesc raporturi de drept administrativ, ci de drept constituţional. 
Astfel, având în vedere întinderea competenţei sale funcţionale şi materiale, instanţa de contencios administrativ nu are competenţa de a interpreta şi aplica normele constituţionale şi, prin urmare, de a soluţiona raporturi pure de drept constituţional, respectiv situaţii în care sunt incidente numai norme constituţionale. 
Instanţa de contencios administrativ are competenţa de a verifica numai conformitatea actului administrativ cu legea, şi nu cu Constituţia; astfel, acestea efectuează un control de legalitate stricto sensu, şi nu de constituţionalitate.

73. ….
Prin urmare, cele două autorităţi vor aplica decizia Curţii Constituţionale, iar controlul aplicării şi respectării deciziei de către acestea nu va reveni instanţei de contencios administrativ, ci tot celei constituţionale. 
Astfel, instanţa de contencios administrativ va reţine numai competenţa de control stricto sensu a legalităţii decretului/refuzului emiterii acestuia, respectiv: emitent, temei de drept, existenţa propunerii ministrului justiţiei de revocare a procurorului din funcţia de conducere şi a comunicării acesteia în vederea emiterii avizului de către Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori, semnătura şi, după caz, publicarea în Monitorul Oficial al României, în timp ce instanţa constituţională are competenţa de a soluţiona conflictele de competenţă dintre cele două autorităţi rezultate ca urmare a unor interpretări diferite date de către acestea a textelor constituţionale incidente, precum în cazul de faţă.

74. Prin urmare, astfel fiind stabilită competenţa instanţei constituţionale, rezultă că numai aceasta are competenţa de a soluţiona raporturi pure de drept constituţional şi, în consecinţă, de a decide cu privire la întinderea atribuţiilor constituţionale ale celor două autorităţi publice de rang constituţional; de aceea, în această ecuaţie, competenţa instanţelor de contencios administrativ este exclusă. În aceste condiţii, sancţiunea greşitei aprecieri a întinderii competenţei, prevăzute de Constituţie, a unei autorităţi publice de rang constituţional, obiectivizată în acte/fapte concrete, ce se subsumează unui raport de drept constituţional, este, în mod firesc, una de drept constituţional, distinctă de cea administrativă, respectiv constatarea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională de către Curtea Constituţională, cu consecinţa revenirii la starea de constituţionalitate.

77. Astfel, având în vedere raporturile constituţionale anterior relevate, Curtea constată că situaţia litigioasă dintre cele două autorităţi publice, de rang constituţional, poate fi soluţionată numai în cadrul competenţei prevăzute de art. 146 lit. e) din Constituţie", a scris Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook.

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a susţinut că Procurorul General al României, Augustin Lazăr, poate solicita în justiție anularea deciziei de revocare din funcţie. El a arătat că ar fi pentru prima dată când o revocare decisă de ministrul Justiției ar fi atacată în instanță, așa că nu se poate ști rezultatul.

Postarea lui Tudorel Toader vine la o zi după ce președintele Klaus Iohannis a cerut încă o dată demisia lui Tudorel Toader, considerând “complet neadecvată” cererea acestuia de revocare a lui Augustin Lazăr. 

Citeşte mai multe despre:   Tudorel Toader ,   Augustin Zegrean,   Augustin Lazar,   Klaus Iohannis