Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Tudorel Toader, prins cu minciună: Grefierii susţin că nu au fost consultaţi cu privire la statutul

Tudorel Toader, prins cu minciună: Grefierii susţin că nu au fost consultaţi cu privire la statutul

Un articol de: - 13 Mar 2018, 09:58
Eveniment

Grefierii continuă să ameninţe cu mişcări de protest şi chiar întreruperea temporară a activităţii şi îl contrazic pe ministrul Justiţiei care afirma cu o zi în urmă că statutul grefierului este aproape finalizat, afirmând că nu au fost consultaţi pe această temă. În plus, aceştia acuză că nici alte revendicări nu le-au fost soluţionate, precum calcul unitar al salariilor, conform news.ro.

"Nu am fost consultaţi cu privire la elaborarea unui nou statut al personalului auxiliar şi conex, demers absolut necesar într-un stat de drept şi democratic", afirmă reprezentanţii grefierilor.

Grefierii acuză că Tudorel Toader nu a avansat o dată certă pentru o întrevedere cu organizaţiile profesionale şi în acest sens sindicatele anunţă că vor ajunge la proteste şi oprirea temporară a lucrului.

"S-a creat o stare de discriminare în ceea ce priveşte salarizarea personalului auxiliar de specialitate şi conex, din cauza pasivităţii ministrului justiţiei în ceea ce priveşte elaborarea Regulamentului-cadru  pentru stabilirea condiţiilor de muncă, ordonatorii secundari de credite interpretând diferit dispoziţiile legale referitoare la modul de calcul al salariilor", acuză aceştia.

Grefierii au început să îşi manifestă nemulţumirea prin purtarea de banderole albe în semn de protest, luni, dar fără afectarea activităţii în parchete şi instanţe.

Tudorel Toader a organizat luni o conferinţă de presă pe tema condiţiilor din penitenciare, în urma protestelor angajaţilor din sistem, cât şi pe tema salariilor grefierilor, care ameninţă şi ei cu proteste. 

"Avem aproape 7.000 de magistraţi, avem 700 de grefieri, ceea ce nu e foarte mult, e 1 la 10. Ei furnizează un serviciu extrem de important pentru activitatea de înfăptuire a justiţiei. Fără grefieri nu se poate desfăşura o şedinţă de judecată. Activitatea lor este extrem de importantă”, a spus Tudorel Toader.

El a arătat că a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii grefierilor şi este în favoarea ideii ca aceştia să fie preluaţi în subordinea Ministerului Justiţiei.

"Am avut multe întâlniri şi cred că ne-am înţeles. Mie mi-a plăcut şi îmi place dorinţa exprimată de dânşii, şi verbal, şi în scris prin care solicită ca grefierii să fie preluaţi de către Ministerul Justiţiei într-o direcţie special constituită sau să îi integrăm într-o direcţie dintre cele existente. Nu înseamnă că este modificat profilul socio-profesional, nu înseamnă că ei nu rămân acolo să desfăşoare activitatea la instanţe, la parchete, unde sunt. Dar, din punct de vedere administrativ, am această solicitare scrisă de a constitui o direcţie să îi luăm la MJ administrativ, ca să aibă probabil mai multă grijă de ei şi în rezolvarea problemelor. Mă bucură, pentru că prin asta pe de o parte exprimă nevoia de a avea grijă de statutul lor şi în acelaşi timp şi încrederea că Ministerul Justiţiei poate să facă acest lucru”, a declarat ministrul.
 

Citeşte mai multe despre:   Tudorel Toader ,   grefier