Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Turismul, afectat de noua structură a anului școlar: Peste 10.000 de turiști riscă să piardă banii dați pe sejururile din vacanța de iarnă

Turismul, afectat de noua structură a anului școlar: Peste 10.000 de turiști riscă să piardă banii dați pe sejururile din vacanța de iarnă

Un articol de: - 11 Sep 2015, 17:55
Turismul, afectat de noua structură a anului școlar: Peste 10.000 de turiști riscă să piardă banii dați pe sejururile din vacanța de iarnă Foto: adevarul.ro Eveniment

Noua structură a anului școlar afectează turismul. Peste 10.000 de turiști români riscă să piardă banii dați pentru sejururile din vacanța de iarnă, din cauza modificărilor de pe ultima sută de metri.

Aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacanţei de iarnă, iar agenţiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din România şi străinătate, pentru sezonul de iarnă 2015-2016, conform fostei programe şcolare.

Mulți dintre clienți au achitat pachete turistice nerambursabile, conform contractelor deja semnate după achiziția la preț de early booking, scrie Mediafax.

"Schimbarea structurii anului şcolar se face controlat, după discuţii inclusiv cu reprezentanţii din turism, pentru că perioadele de vacanţe sunt extrem de importante pentru toţi care activează în această industrie. Nu doar că nu am fost consultaţi, nu a fost făcută o consultare publică, proiectul nu a fost în dezbatere publică, ci publicat tacit în Monitorul Oficial, cu patru zile înainte de începerea anului şcolar 2015-2016, punându-ne în faţa unui fapt împlinit", a afirmat președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Aurelian Marin.

"Sunt măsuri luate în pripă, fără consultare cu operatorii din turism, mai ales că au avut loc discuţii între autorităţi şi patronatele noastre, în această vară, cu privire la începerea anului şcolar. Oare domniile lor nu obişnuiesc că plece în vacanţa de iarnă, la schi, cu copiii, şi nu rezervă din timp sejurul? Nu s-au gândit că schimbarea peste noapte a structurii anului şcolar nu va mai oferi turiştilor români posibilitatea să meargă în vacanţe la preţuri mici, prin pachete contractate din timp?", precizează prim-vicepreședintele ANAT.

 Conducerea ANAT precizează că prelungierea anului şcolar până aproape de finalul lunii iunie încurcă desfăşurarea activităţii turistice.

"Charterele vor începe operarea mai târziu, aproape de vârful de sezon şi, prin urmare, vor fi mai scumpe, iar acest lucru îl va simţi tot turistul. Mai mult, terminarea şcolii la finalul lunii iunie va afecta vacanţele pe litoralul românesc care începuse să fie populat la debutul sezonului estival. Este a doua oară, în ultimii ani, când data de terminare a anului şcolar este modificată, mutându-se tot mai mult către finalul lunii iunie", conchide Marin.
 
Cu patru zile înaintea startului cursurilor, oficialii de la Guvern au publicat în Monitorul Oficial actul normativ care le schimbă elevilor planurile de vacanță. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   turism