Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ultima oră: S-A TERMINAT! Ce a decis Curtea Constituțională în legătură cu ȘEFA DNA, Laura Codruța KOVESI! Va fi ...

Ultima oră: S-A TERMINAT! Ce a decis Curtea Constituțională în legătură cu ȘEFA DNA, Laura Codruța KOVESI! Va fi ...

Un articol de: - 06 Noi 2017, 11:15
Eveniment

Comisia parlamentară de anchetă a evenimentelor din noaptea alegerilor prezidențiale din 2009 se reunește luni, de la ora 13:30, în prima ședință de la publicarea motivării deciziei Curții Constituționale, în care judecătorii o incriminează pe Kovesi pentru că a refuzat să se prezinte la audieri în Parlament.

Curtea Constituțională a decis că șefa DNA a comis un conflict juridic de natură constituțională prin refuzul de a se prezenta la audieri în comisie sau de a oferi răspunsuri în scris la întrebările membrilor comisiei.

"Prin conduita sa, procurorul şef al DNA nu numai că înlătură a priori orice colaborare loială cu autoritatea care exercită suveranitatea poporului - Parlamentul României, ci refuză să participe la clarificarea unor aspecte legate de un eveniment de interes public (participarea în seara zilei de 6 decembrie 2009, dată la care s-a desfăşurat scrutinul naţional pentru alegerea preşedintelui României, alături de alte persoane care deţineau funcţii publice - directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul adjunct al Serviciului Român de Informaţii şi senatori, în locuinţa domnului senator Gabriel Oprea) care, dacă s-ar dovedi real, ar avea un impact major negativ în plan social, politic şi juridic, prezervând, astfel, o stare de incertitudine cu privire la veridicitatea evenimentelor cercetate", susțin judecătorii constituționali în motivare. (Detalii AICI)

CCR constată că, prin refuzul Laurei Codruţa Kovesi de a se prezenta în faţa comisiei şi de a furniza informaţiile solicitate, "este încălcată autoritatea Parlamentului României, organ reprezentativ al poporului, şi este împiedicată desfăşurarea activităţii sale" în ceea ce priveşte atribuţiile de control prin intermediul comisiilor parlamentare.

Cercetările comisiei privind evenimentele din noaptea alegerilor din 2009 au pornit de la dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic care a povestit despre o întâlnire în noaptea turului doi al alegerilor prezidențiale, acasă la Gabriel Oprea, la care ar fi participat persoane aflate în poziții cheie a unor instituții importante, precum directorul SRI George Maior, prim-adjunctul SRI Florian Coldea sau șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
 

Citeşte mai multe despre:   Kovesi,   Coldea,   DNA,   SRI,   audiente