Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Pădurile virgine din România, DECIMATE de tăieri pentru a se exporta lemn în China

Pădurile virgine din România, DECIMATE de tăieri pentru a se exporta lemn în China

Un articol de: B1.ro - 14 Mar 2019, 22:34
Foto: Retezat (sursă foto: Wikipedia) Eveniment

Tăierile de copaci din ultimii ani din munții Retezat, Godeanu, Țarcu și Vâlcan au dus la distrugerea sistematică a ultimului Peisaj Forestier Intact (PFI) din zona de climă temperată a Europei, se arată într-un comunicat al organizației Agent Green, citat de radioreșița.ro.

Asta deși Parcul Național Retezat este o arie protejată de interes național.

“Am protestat la șantierul DN 66A și la minister, ne-am judecat în instanţă pentru a opri asfaltarea Retezatului, am atras atenția că se exploatează pădurile în Râu-Șes, la Câmpușel și în Domogled. Dar este prea târziu. Corupția și lăcomia au învins. Cel mai vast templu al naturii din Europa a fost pierdut“, a declarat Gabriel Păun, președinte Agent Green.

Firmele care au exploatat masa lemnoasă din Retezat

În Munții Godeanu (Parcul Naţional Domogled) de exploatarea masei lemnoase s-ar fi ocupat firma gorjeană "Succes". 

Tot în Munţii Godeanu, s-ar fi ocupat de exploatare şi firmele "Trans Fag", "Fag Internațional", "Alindo Impex", "Mirona Forest" şi "Trans Exfor". Acestea ar fi şi vândut lemn companiei "Succes", mai sus menţionată.

Lemnul din Munţii Godeanu ajunge în China.

“Conform criteriilor ştiinţifice, un Peisaj Forestier Intact (PFI) măsoară cel puțin 50.000 ha de sălbăticie și are lățimea de cel puțin 10 km. În zona de climă temperată a Europei nu mai există niciunul. PFI Retezat măsura 101.000 hectare în anul 2006. De atunci el a fost sistematic ciopârțit", a adăugat Gabriel Păun, președinte Agent Green.

"Nu înseamnă că Retezatul este complet distrus. Înseamnă că mai păstrează încă zone naturale valoroase, chiar și păduri virgine, dar ca acestea nu mai au continuitate fiind întrerupte de exploatări forestiere și construcţii de infrastructură”, a mai spus președinte Agent Green.

De asemenea, potrivit acestuia, doar aproximativ 20% dintre pădurile virgine din România sunt bine protejate prin lege. 

80% sunt în pericol de dispariție datorită exploatările forestiere mult mai agresive ale firmelor de exploatare și procesare a lemnului.

Acestea au luat la cunoştinţa harta cu pădurile virgine identificate prin studiul Veen Ecology publicat în anul 2005.

 
 
 
Loading...