Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment EXCLUSIV // Un an de la dispariția Alexandrei Măceșanu. Marea greșeală a autorităților în cazul care a șocat România. Tudorel Butoi, psiholog criminalist: „Gheorghe Dincă, un psihopat sexual fără frână"

EXCLUSIV // Un an de la dispariția Alexandrei Măceșanu. Marea greșeală a autorităților în cazul care a șocat România. Tudorel Butoi, psiholog criminalist: „Gheorghe Dincă, un psihopat sexual fără frână"

Un articol de: Andi Miron - 21 Iul 2020, 17:21
EXCLUSIV // Un an de la dispariția Alexandrei Măceșanu. Marea greșeală a autorităților în cazul care a șocat România. Tudorel Butoi, psiholog criminalist: „Gheorghe Dincă, un psihopat sexual fără frână" Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu Eveniment

Vineri, 24 iulie, se împlinește un an de zile de la dispariția adolescentei Alexandra Măceșanu, din Caracal. De șocantul caz se leagă multe informații contradictorii, tot felul de scenarii și greșeli ale autorităților. Printre cele menționate, amintim reacția tardivă a anchetatorilor și a polițiștilor. Despre gafele și succesele autorităților, respectiv despre profilul psihologic al „Monstrului din Caracal" am discutat cu prof. univ. dr. Tudorel Butoi, psiholog criminalist. 

Polițiștii trebuiau să intervină ferm în momentul în care au identificat locația de la care Alexandra Măceșanu a efectuat apelul la 112, crede cu tărie Tudorel Butoi. Aceștia aveau toate motivele pentru a proceda astfel, este convins cunoscutul psiholog criminalist. Abia după 19 ore de la apelul disperat al fetei au intrat polițiștii în casa lui Gheorghe Dincă.

„În opinia mea, autoritățile trebuiau să pătrundă în momentul în care au ajuns la poartă. Trebuiau să rupă ușile, să pună poarta în cap și să pătrundă peste el (n.r. - Gheorghe Dincă). Autoritățile aveau ca justificare a acestei chestiuni împrejurările justificative. Ea are un singur sens. Din punct de vedere juridic, se justifica intrarea în forță pentru a vedea ce se întâmplă acolo", a declarat Tudorel Butoi pentru B1.ro

 

Tudorel Butoi, psiholog criminalist

 

Totodată, Tudorel Butoi a remarcat și abilitatea organelor de cercetare, în vederea aflării adevărului. 

„Autoritățile au procedat corect în sensul că au izbutit să ajungă în vârful curbei de tensiune emoționale și de confruntare cognitivă cu făptuitorul, care le-a mărturisit cum a comis faptele. Faptul că s-a ajuns în această curbă, pe acest platou al mărturisirilor, este un câștig pentru organele de cercetare. În apartamentul morții din Onești a existat un al treilea muncitor. Ce s-a întâmplat cu el

În situații de acest gen trebuie să ajungi mai temeinic. Nu mai devreme, nu mai târziu, iar probele din acest dosar sunt irefutabile. Nu mai are încotro să o sucească (n.r. - Gheorghe Dincă). Sunt probe materiale, obiective, care se înlănțuie logic. Restul sunt teorii, vremelnicii", a precizat Tudorel Butoi pentru B1.ro

 

Tudorel Butoi: „Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu au fost violate, omorâte și arse"

 

În opinia lui Tudorel Butoi, „Cazul Caracal" este tranșat. Mărturiile și probele vor conduce la o condamnare la închisoare pe viață pentru Gheorghe Dincă, spune expertul. 

Din punctul meu de vedere, problema este rezolvată. 'Dincă Zdruncinatul' a ucis-o și a ars-o pe această fată. Punct. Pe mine, ca psiholog criminalist, mă interesează analiza comportamentală, care mă duce fără niciun dubiu, mă duce la acest Dincă, care a ars fata în dispozitivul de topire. 

Acum, Dincă caută să scape de sub urmărirea penală. Nu va scăpa, va fi condamnat pe viață prin fel de fel de strategii care mai de care, din punctul meu de vedere, mai amuzante, mai hilare, mai lipsite de conținut. Dincă, în acest moment adoptă conduita unui șobolan jegos care încearcă să scape. 

Fetele, amândouă au fost violate, omorâte, supuse unor suplicii și au sfârșit în dispozitivul de topire al acestui criminal", a declarat Tudorel Butoi în exclusivitate pentru B1.ro.

 

Marea greșeală a lui Gheorghe Dincă. Tudorel Butoi: „A decriptat prost profilul psihologic al Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu"

 

Tudorel Butoi respinge scenariile cu privire la faptul că fetele ar fi în viață, integrate în cadrul unor rețele de prostituție. În opinia sa, Gheorghe Dincă, și-a ales total greșit victimele, motiv pentru care a fost nevoit să le ucidă. 

Dincă a decriptat prost profilul psihologic al acestor două fete, total diferit de cel al prostituatelor pe care obișnuia să le plătească pentru diferite favoruri sexuale. 

Încă din mașină, Dincă s-a lovit de refuzul vehement al celor două tinere. Dacă le lăsa în drum, fetele se duceau direct la părinți, apoi la Parchet. Dacă le-ar fi transportat în Anglia, Italia pentru prostituție, cu un astfel de profil, ce credeți că ar fi făcut? S-ar fi dus la primul carabinier. Acestea sunt întrebări pe care nu și le pun 'analiștii de ocazie' care spun tot felul de prostii. Fetele nu mai sunt. Afirmațiile halucinatorii care spun că fetele au fost văzute nu știu pe unde, sunt produsul unor minți extrem de superficiale, incapabile", a declarat Tudorel Butoi pentru B1.ro.

 

Tudorel Butoi: „Gheorghe Dincă, un psihopat sexual fără frână"

 

Mai mult, mărturiile femeilor din satul „Monstrului din Caracal", care au declarat că au fost și ele violate, vin în sprijinul convingerii lui Tudorel Butoi. 6 persoane de sex feminin și-au făcut curaj să povestească cu lux de amănunte polițiștilor calvarul pe care l-au îndurat.

„Femeile de acolo din sat hrănesc opinia mea că este vorba despre un psihopat sexual fără frână. El cheamă femeia la muncă și vrea să și aibă contact sexual cu ea. Gheorghe Dincă este neselectiv. Pentru el, femeie să fie. Asta contează. 

El are deplinătatea răspunderii asupra a ceea ce a făcut. Totul a făcut cu premeditare și a luat măsuri pentru ascunderea faptelor", a declarat expertul pentru B1.ro

 

Cazul Caracal, pe scurt

 

Alexandra Măceșanu a dispărut pe data de 24 iulie 2019. Ea plecase din localitatea Dobrosloveni către Caracal, pentru a merge la meditații. Niciun autobuz și niciun alt mijloc de transport în comun nu circula între cele două localități. Multe dintre dintre rutele interjudețene din Olt au fost desființate. Fata nu avea altă opțiune. 

Gheorghe Dincă a luat-o în mașină pe Alexandra Măceșanu și a dus-o acasă la el. Într-un moment de neatenție al lui Gheorghe Dincă, fata a apucat să pună mâna pe telefon și să sune la 112. Aceasta a povestit că a fost bătută și violată și a oferit informații aproximative cu privire la locația în care se află.

Polițiștii și procurorii din județul Olt nu au intervenit la timp pentru a o salva pe tânără. Aceștia au intrat în casa lui Gheorghe Dincă abia la 19 ore de la apelul disperat al tinerei.

Polițiștii din Caracal au declarat că au reușit localizarea casei lui Dincă după miezul-nopții, iar în jurul orei 01:00-01:30 erau în fața porții acestuia, pregătiți să pătrundă. Procurorii însă, s-au opus. Asta s-a întâmplat în data de 26 iulie, ziua în care legiștii spun că ar fi decedat Alexandra Măceșanu.

La câteva zile de la acest eveniment, mai mulți șefi ai Poliției au fost demiși, iar ministrul de Interne Nicolae Moga și-a depus mandatul la doar o săptămână de la învestire. 

Ancheta lui Gheorghe Dincă a întâmpinat multe dificultăți. În ultimul an, „Monstrul din Caracal" și-a schimbat în repetate rânduri declarațiile în fața anchetatorilor. 

Pe data de 15 ianuarie a fost înregistrat la Tribunalul Olt rechizitoriul trimis de DIICOT, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Dincă și Ștefan Risipițeanu (pentru infracțiunea de viol). Procesul lui Gheorghe Dincă a început abia în mai 2020. Monstrul din Caracal este acuzat de trafic de persoane, trafic de minori, omor calificat, viol şi profanare de cadavre. Luiza Melencu este cealaltă victimă a lui Gheorghe Dincă, dispărută din aprilie 2020. 

În iulie 2020, Carmen Obârșaru, avocatul familiei Melencu, a acuzat anchetatorii de faptul că au ascuns probe din dosar.

Tot în iulie 2020, instanța a refuzat cererea lui Gheorghe Dincă de a înlocui arestarea preventivă cu control judiciar sau arestului la domiciliu. Acesta a rămas în arest preventiv.

Citeşte mai multe despre:   Cazul Caracal,   Alexandra Macesanu,   Gheorghe Dinca,   EXCLUSIV,   criminalistica,   psihologie,   criminali